Λίγα χρήματα απόμειναν ακόμη στον «κουμπαρά» για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά υπάρχουν σοβαρές αστοχίες του συστήματος, που πιθανόν να διορθωθούν τις επόμενες ώρες.

Την περασμένη Παρασκευή πληρώθηκαν 1,3 εκατ. δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και το συνολικό ποσό που διατέθηκε αγγίζει τα 675 εκατ. Κατά συνέπεια απομένουν μόλις 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υπόλοιποι που δικαιούνται να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

Κοινωνικό Μέρισμα: Πέντε μέρες προθεσμία για την αίτηση
Εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες αν τελικά το ποσό θα είναι επαρκές ή θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί. Είναι μάλιστα πιθανό να χρειαστεί και νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το σύστημα πετάει έξω πολλούς δικαιούχους, οι οποίοι δεν πληρούν το κριτήριο του να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ρύθμιση αυτή είχε ως στόχο να αποβάλλει κάποιους αλλοδαπούς ή Ρομά που δεν είναι επισκέπτες στην χώρα. Ωστόσο δεν υπήρξε πρόβλεψη για τα νέα παιδιά που τώρα μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και είναι άνεργα ή έχουν πενιχρά εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει τροποποίηση για αυτή την κατηγορία ώστε να καλυφθούν και να μπορέσουν να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Η ρύθμιση θα έχει διαβάθμιση. Για παράδειγμα εξετάζεται για όσους είναι έως και 25 ετών να υπάρχει πρόβλεψη να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση τουλάχιστον μία φορά και όχι πέντε και να κλιμακώνεται έως την ηλικία των 30 ετών.

Θέμα έχει προκύψει επίσης και με τους φιλοξενούμενους, αλλά σε αυτό δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές.

newsit.gr