Η Κομματική Οργάνωση Ξηρομέρου του Κ.Κ.Ε. καταδικάζει την καταστροφή του περιβάλλοντος

Η Κομματική Οργάνωση Ξηρομέρου του Κ.Κ.Ε. καταδικάζει την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, λέγοντας «όχι» στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο Δήμο μας και καλώντας το λαό της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Με βάση τις εξελίξεις και μετά την θετική γνωμοδότησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τις τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στις Φυτείες, πρίν λίγες μέρες δόθηκε και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των συγκεκριμένων μονάδων, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Αυτές οι εγκαταστάσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Οι μονάδες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη 2014-2020», δηλαδή στο πλαίσιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει σαν στόχο να πλουτίζουν οι λίγοι και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο συνολικά σε πολλές περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπως στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και στο Δήμο Μεσολογγίου. Το δεδομένο αυτό αποκαλύπτει το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή.

Eπιπλέον, επιβεβαιώνει τη μεθόδευση επιβολής λύσεων που δεν θα σέβονται ούτε τον άνθρωπο, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και την επιλογή μεθόδων με επιστημονικά κριτήρια. Ένα μόνο στόχο έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί: Ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών. Έτσι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της Ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Για το Κ.Κ.Ε. υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής και συνολικά και σε επιμέρους τομείς της. Το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;«. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε και για το ποιος είναι ο ρόλος του δήμου, της σημερινής Δημοτικής Αρχής με την άναρχη ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στις Φυτείες. Βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προώθησης αυτών των έργων με κάθε κόστος για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τις επιπτώσεις σε μια σειρά επαγγέλματα όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμπλέει με την πρακτική των εταιρειών για την εξαγορά των συνειδήσεων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και ειδικά της νεολαίας της περιοχής μας.

Έχει μεγάλη ευθύνη γιατί δίνει «γη και ύδωρ» για τα συμφέροντα των εταιρειών.

Έχουν αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τους υπουργούς της – για την προώθηση αυτών των επενδύσεων στην περιοχή γιατί συμφωνούν στο βασικό: Ό,τι η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό, είναι εμπόρευμα, από το οποίο βγάζουν δισεκατομμύρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Όσοι δικαιολογημένα αγανακτούν σήμερα από την άναρχη εγκατάσταση των μονάδων, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, τα κομμένα ρεύματα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχουν κάθε συμφέρον να συμπορευτούν με το Κ.Κ.Ε., τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο και στη περιφέρεια, στους αγώνες και στις εκλογικές μάχες.

Ως Κομματική Οργάνωση Ξηρομέρου θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, να ενημερώνουμε το λαό της περιοχής, να τον καλούμε να παλέψει ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της Ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο πρόβλημα δεν είναι οι περιβαλλοντικοί όροι, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση Ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της Ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.