Δ. Κωνσταντόπουλος: Aπουσία πολιτικής βούλησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες την καγκελάριο κα Μέρκελ. 

Μια υποδοχή που ανακαλεί στη μνήμη μας παλαιότερες εποχές. Δικαιώνετε μία – μία τις επιλογές της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2011 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Έρχεστε στο δρόμο που χαράξαμε εμείς και επιβεβαιώνετε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την λαϊκή ρήση «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα»!

Κύριοι της Κυβέρνησης, εάν είχατε έρθει νωρίτερα στο δρόμο του ρεαλισμού, η χώρα θα ήταν σήμερα πραγματικά εκτός κρίσης και μνημονίων.
Να θυμίσω, την καγκελάριο, που σφράγισε με την πολιτική της λιτότητας την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη.

Μια πολιτική που θέλει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το μεγάλο επίτευγμα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη που είναι το κοινωνικό κράτος.

Το όραμα Ευρωπαίων ηγετών που σφραγίστηκε από μεγάλες προσωπικότητες όπως του Willy Brandt και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσοι πριν  λίγα χρόνια στηλίτευαν τις αποφάσεις της, σήμερα γευματίζουν μαζί της.

Έχουν ξεχάσει τις αιτιάσεις τους για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών.

Για μια κοινωνική Ευρώπη που εξασφαλίζει την ευημερία στις κοινωνίες.

Έχουν ξεχάσει τη μεγάλη της, ευθύνη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης.
Έχουν ξεχάσει τη στάση της στο μεγάλο αίτημα της πατρίδας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Έχουν ξεχάσει τη στάση της στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Προσφυγικό ζήτημα με δραματικές συνέπειες που αποτυπώνονται στη Μόρια όσο και στη Μαλακάσα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας εύθραυστης οικονομίας, που είναι εκτός αγορών. Σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται η ανάπτυξη, που υπουργοί της κυβέρνησης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης ευαγγελίζονται. 

Η κατάσταση που βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν αποκαλύπτουν τη συνεχιζόμενη κρίση.

Ανύπαρκτη πολιτική γης, ώστε να αξιοποιηθούν οι σχολάζουσες γαίες και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κατακερματισμένου κλήρου.

Καμία πολιτική για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού δυναμικού, ώστε να παρασχεθούν κίνητρα σε νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη επιστημονική γνώση.

Καμία πολιτική για να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο τυποποίησης των προϊόντων των μικρών παραγωγών,αλλά και ένα κοινό σήμα ποιότητας που θα προσθέσει μεταποιητική αξία στα ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

Η ίδια υστέρηση και στις υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης, ο εκσυγχρονισμός των οποίων θα μείωνε το κόστος των πρώτων υλών και κατά συνέπεια των τελικών προϊόντων.

Ο ακραίος κρατικός παρεμβατισμός στους συνεταιρισμούς με την ψήφιση του νόμου 4386/2016 και η χειραγώγηση επί της ουσίας των συνεταιριστικών οργανώσεων είναι πρωτοφανής. Παρεμβατισμός που δεν περιορίζει τη γραφειοκρατία και δεν διευκολύνει τη λειτουργία τους, αλλά ούτε και τη λειτουργία των ομάδων παραγωγών.

Κυρίως όμως, η φορολογική επιδρομή στο αγροτικό εισόδημα- με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45% και με 100% προκαταβολή φόρου. Η υπερβολική ασφαλιστική επιβάρυνση των αγροτών- υπερτριπλάσια αυτής του ΟΓΑ και συνδεδεμένη με το φορολογητέο εισόδημα. Όλα αποκαλύπτουν ότι ως Κυβέρνηση ξεχάσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ενίσχυση της υπαίθρου και της κοινωνικής συνοχής σ’ αυτή. 

Πρόκειται για μια εισπρακτική λογική , αντί για μια προσανατολισμένη σ’ ένα όραμα φορολογική πολιτική.

Και να ήταν μόνο αυτά…

Επιβάλατε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί εξουδετερώνοντας τους μικρομεσαίους οινοπαραγωγούς και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Φέρατε επιτέλους μια τροπολογία με την κατάργηση του μέτρου. Η ζημιά, όμως, έχει γίνει.

Μέσα στο καλοκαίρι λάμβαναν οι αγρότες τα σημειώματα της ΔΕΗ που τους ειδοποιούσε να υποβάλλουν στοιχεία, ώστε να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο για τις γεωτρήσεις τους και να αρδεύουν τις καλλιέργειες με μικρότερο κόστος. Μιλάμε για μια αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος ύψους 40%.
Να τονίσω,  τα ΤΟΕΒ κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω των χρεών τους προς τη ΔΕΗ. 
Δώστε τη δυνατότητα στα ΤΟΕΒ να ηλεκτροδοτηθούν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να λύσουν το πρόβλημα τους.

Την ίδια στιγμή, η ολιγωρία στη μεταφορά των πιστώσεων, την έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών, αλλά και την πρόσληψη και τοποθέτηση γεωπόνων για προγράμματα συλλογικής δακοκτονίας, είχε ως αποτέλεσμα ο δάκος να καταστρέψει όλη την εγχώρια παραγωγή λαδιού από την Πελοπόννησο μέχρι τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και την Κρήτη. Ο δάκος, όμως, δεν καλύπτεται από το καταστατικό του ΕΛΓΑ. Η απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών τεράστια. Ποια ήταν η μέριμνά σας; Περιμένουμε ακόμη να δούμε. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν θέσει τις προτάσεις τους. Να θυμίσω, την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ για δημιουργία ερευνητικού φορέα για την παρακολούθηση της φυτοπροστασίας της ελιάς, στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, και Ιονίων Νήσων. Το ΓΕΩΤΕΕ έχει συγκεκριμένα προτείνει τη δημιουργία Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα που μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πέραν όμως του δάκου, ακόμη και οι παραγωγοί που δικαιούνται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές στην παραγωγή τους από άλλες αιτίες βιώνουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η απουσία πολιτικής βούλησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτυπώνεται στην κατάρρευση της αιγοπροβατοτροφείας. Έναν κλάδο που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αφήσατε απροστάτευτους τους παραγωγούς από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Κύριοι της Κυβέρνησης, παραλάβατε την τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1.10 ευρώ και επί των ημερών σας κατρακύλησε στο 0,60 ευρώ και στο γίδινο από τα 60 λεπτά στα 0,33 λεπτά ενώ οι τιμές στο ράφι είναι 2,8 ευρώ το λίτρο. Η μεγάλη διαφορά τιμής από τη στάνη στο ράφι, μιλά από μόνη της.

Καμία μέριμνα για τους κτηνοτρόφους που παλεύουν με ανοιχτές τιμές πωλήσεων, χωρίς συμβόλαια, με υψηλό κόστος ζωοτροφών και εφοδίων, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με αθρόες εισαγωγές που «ελληνοποιούνται» μπροστά στην αδυναμία σας να προχωρήσετε σε αποτελεσματικούς ελέγχους. 

Δεν καταφέρατε τέσσερα χρόνια τώρα να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Να τη διαφυλάξετε από τις εναρμονισμένες πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών!

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή που έχετε επιφέρει, εμείς αντιτάσσουμε τις προτάσεις μας:

  • Μείωση του φόρου εισοδήματος και επαναφορά στο 13%.
  • Καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
  • Επιστροφή επί πλέον 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγούς και Συνεταιρισμούς.

Για μια Αυτοφυή ανάπτυξη που στηρίζεται σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό και στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Με κέντρο βάρους την Καινοτομία, την Ποιότητα, την Αειφορία και την Εξωστρέφεια.

Κύριοι συνάδελφοι τα δανεικά έλαβαν τέλος.

Το στοίχημα όλων μας είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα ώστε να παραχθεί εγχώριος πλούτος που θα αναδιανεμηθεί δίκαια και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος.