Δ. Κωνσταντόπουλος: Θέμα εθνικής ταυτότητας η στήριξη στον Πολιτισμό! (Βίντεο)

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τον Πολιτισμό

Κυρία Υπουργέ,

Η πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα και το αναγκαίο lockdown έχει προκαλέσει σοκ στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας και φυσικά στο χώρο του πολιτισμού.

Κλάδος όπου απασχολούνται περίπου 110.000 εργαζόμενοι και 46.000 επιχειρήσεις.

Έμειναν δύο μήνες σε «αναστολή εργασίας». Ακόμα όμως κι έτσι, οι άνθρωποι του Πολιτισμού σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες στήριξαν την κοινωνία με τις τέχνες τους διαδικτυακά.

Σήμερα, όλοι εμείς, η Πολιτεία και πρωτίστως η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα τους και να τους στηρίξει στη δική τους επανεκκίνηση. Με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τη δημόσια υγεία.

Κυρία Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, η κατάσταση έχει αλλάξει από τις αρχές Μαΐου που κατέθεσα την Ερώτηση. Έχουν πλέον ανοίξει οι αρχαιολογικοί χώροι, έχει κοινοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων στον κλάδο.

1η Ιουνίου ανοίγουν οι κινηματογράφοι, 15 Ιουνίου τα μουσεία και μετά τις 15 Ιουλίου αναμένουμε την επανεκκίνηση στα ζωντανά δρώμενα και μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Ωστόσο, κάποια ερωτήματα παραμένουν, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς ανασφάλειας για τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

1ον, ανακοινώσατε τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών, πρόταση που είχε κάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Χρειάζεται να μας διευκρινίσετε τα κριτήρια εγγραφής γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση στον καλλιτεχνικό χώρο.

2ον, ανακοινώσατε 2,5 εκ. ευρώ για τις ΑΜΚΕ εκτός των κανονικών επιχορηγήσεων. Με ποια κριτήρια θα δοθούν και πότε;

3ον, σχετικά με το Voucher 18μηνης διάρκειας για τις παραγωγές που ακυρώθηκαν και δεν έχουν επιστραφεί τα εισιτήρια, είπατε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη. Και είναι θετικό. Τι θα γίνει όμως με όσους επέστρεψαν τα χρήματα των εισιτηρίων;
Δεν θα τύχουν ανάλογης στήριξης;

4ον, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί τελικά στην αγορά εισιτηρίων για τη στήριξη παραστάσεων; Έχουμε προτείνει να γίνει ένα Ταμείο με εισιτήρια για ζωντανά δρώμενα που θα διανεμηθεί στους πολίτες μέσω του ΟΑΕΔ.

5ον, θα δοθούν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις όλων των μορφών πχ. θέατρα που έκλεισαν με κρατική εντολή;

6ον, τα ενοίκια στον χώρο του Πολιτισμού, πως θα τα διαχειριστείτε; Θέατρα, κινηματογράφοι, πολιτιστικοί χώροι κτλ. Είναι αναγκαίο το πάγωμα 40-60% μέχρι τέλος του χρόνου. Κρίσιμο είναι επίσης να εμποδιστεί η αλλαγή χρήσης στα ακίνητα! Να μην μπορούν δηλαδή, για παράδειγμα, από θέατρα να γίνουν supermarkets.

7ον, επιστρεπτέα προκαταβολή:
Αίτημα των ΑΜΚΕ που είναι αναγνωρισμένες από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποσυνδεθεί η δέσμευση για τους απασχολούμενους, διότι λειτουργούν κυρίως με εποχικούς υπαλλήλους. Έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Τέλος, 8ον, τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα είναι μείζονος σημασίας. Έχετε ανακοινώσει κάποια. Χρειάζονται διευκρινίσεις. Πώς θα λειτουργούν θέατρα και κινηματογράφοι με 40% πληρότητα, ενώ τα αεροπλάνα θα μπορούν να πετάξουν με 100%. Δεν είναι άδικο;
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Κυρία Υπουργέ,

Η εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου δράσης στον χώρο του Πολιτισμού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Πολλές οι υποπεριπτώσεις. Άλλες οι ανάγκες στο θέατρο, άλλες στον κινηματογράφο, άλλες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, άλλες στα εικαστικά, στη μουσική, στον χορό κλπ. Άλλες στις μεγάλες παραγωγές άλλες στις μικρές.

Τα πάντα όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη σχέση με το κοινό.

Και αυτή τη σχέση οφείλει το Υπουργείο να την προστατεύσει με εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Διότι, μόνο όταν αισθανθούν ασφάλεια οι πολίτες θα μπορέσουν ξανά να στραφούν στις αγαπημένες τους συνήθειες.

Πρότασή μας:
Να σχεδιάσει το Υπουργείο Πολιτισμού μια διαφημιστική καμπάνια για όλους τους χώρους τεχνών με σκοπό να ανατρέψει την ψυχολογία του φόβου.

Άλλες προτάσεις μας:
1. Προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live streaming.
2. Επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.
3. Κρατικές Ενισχύσεις σε όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να προχωρήσουν νέες παραγωγές.
4. Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής για τη στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

Σας καλούμε να τις κάνετε πράξη! Ο Πολιτισμός χρειάζεται γενναία στήριξη!

Το ευκταίο θα ήταν ο τουρισμός με τον πολιτισμό και την εστίαση να αντιμετωπισθούν ως ένα ενιαίο προϊόν στη χώρα μας σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Έτσι θα είχαμε ένα πολυεπίπεδο και πολυμερές σχέδιο στήριξης για κάθε υποκλάδο πιο ολοκληρωμένο και πιο δίκαιο.

Σας ξαναλέω, δεν είναι δυνατόν στα αεροπλάνα να μην θέτετε περιορισμούς στη χωρητικότητα και να θέτετε στις κλειστές αίθουσες για ζωντανά δρώμενα.

Κάποια ζητήματα, επίσης, που δεν ανέφερα στην πρωτολογία μου:

• Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν μετά τις 15/7 σε αναστολή εργασίας;
Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση;
• Τι θα γίνει με το ποσό που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις που είχαν εγκριθεί να γίνουν στην Πειραιώς,
Θυμίζω, εκεί είχε προγραμματισθεί να εργαστεί ένας Χ αριθμός επαγγελματιών.
Θα υπάρξει εναλλακτικό σενάριο;
Θα μετατεθεί για Σεπτέμβριο;
• Τέλος, οι Δήμοι θα μετάσχουν στη στήριξη;
Θα χρηματοδοτηθούν ώστε με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν παραγωγές;

Κυρία Υπουργέ,

Κάθε λέξη σας είναι πολύτιμη. Και τούτο διότι όλα όσα θα σχεδιάσετε και θα εφαρμόσετε για το καλοκαίρι θα είναι μια «πρόβα τζενεράλε» για τους ανθρώπους του Πολιτισμού για τον χειμώνα.

Οι καλλιτέχνες γνωρίζουν να πορεύονται με τα δεδομένα της φύσης του επαγγέλματός τους. Δεν γνωρίζουν, ωστόσο, να πορεύονται ανελεύθεροι. Και εδώ και δύο μήνες ζουν σαν «δεσμώτες».Ελευθερώστε τους.Οδηγήστε τους στην Αριστοτελική «κάθαρση». Για να μην πέσει ο Πολιτισμός σε μαρασμό και ανυπαρξία.Είναι θέμα μέγιστης κοινωνικής σημασίας. Είναι θέμα εθνικής ταυτότητας.

Ευχαριστώ!