Την έγκριση 3.285 προσλήψεων επικουρικού προσωπικού (ιατρών και νοσηλευτών) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισημαίνοντας ότι ήδη έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η αρχική απόφαση για 2.000 προσλήψεις.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλά και συγκεκριμένα στο αίτημα για περισσότερα αντιδραστήρια ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι στη μάχη για περισσότερα τεστ μπαίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με δυνατότητα για 7.500 διαγνώσεις την εβδομάδα.

Ο Υφυπουργός δέχθηκε πιεστικά ερωτήματα τόσο από τον κ. Πουλά όσο και από τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη για τις τιμές που χρεώνουν ιδιωτικές κλινικές για τα τεστ, με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής να χαρακτηρίζει τρελό το ποσό των 30,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο διάλογος ήταν χαρακτηριστικός:

ΠΟΥΛΑΣ: Δώσατε 30 εκατομμύρια ευρώ για τεστ από ιδιώτες. Οι ιδιώτες χρεώνουν το τεστ από 180 έως 300 ευρώ.

ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Τα 30 εκατομμύρια είναι χρηματοδότηση προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν για τεστ. Τα ιδιωτικά κέντρα βοηθούν σε ελεγχόμενη τιμή και όχι στην τιμή που αναφερθήκατε”.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Επομένως λέτε ότι εγώ που έχω ιδιωτικό κέντρο αν θελήσω να συμβληθώ προκειμένου να επωφεληθώ από τα 30 εκατομμύρια θα πρέπει να υπακούσω στην τιμή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ποσά που αναφέρονται. Και με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη. Πήραμε επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ. στην τιμή που προβλεπόταν από τον κανονισμό. Προετοιμάσαμε εγκαίρως τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε Μ.Ε.Θ. για να μεταφέρουμε περιστατικά με κοινή γρίπη ώστε το δημόσιο να μείνει αποκλειστικά στον κορωνοϊό.

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η επανεκκίνηση της αγοράς στην Κίνα βοηθά για νέες παραγγελίες οι οποίες θα έρθουν ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη προμηθεύεται φάρμακα, αναπνευστήρες, μόνιτορ και αναλώσιμα και γίνεται κεντρικός έλεγχος για την ορθολογική χρήση. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη 123 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που κατάσχεσαν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε εργαστήρια του Στρατού και σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Πουλάς έθεσε το θέμα της τηλεφωνικής γραμμής του Ε.Ο.Δ.Υ. μιλώντας για μπάχαλο το οποίο προκαλεί τον κίνδυνο και πρότεινε σύσταση ομάδας κρούσης ανά περιφέρεια με ιατρό και νοσηλευτή οι οποίοι θα εξετάζουν κάθε περιστατικό.

Του Γιώργου Λυκουρέντζου – real.gr