Κορωνοϊός: Επανέρχεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας και ο «μπαμπούλας» των προστίμων

Σε έναν αγώνα δρόμου για να μην «ξεφύγει» ο κορωνοϊός, επιδίδονται, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, έχοντας θορυβηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Τα 35 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τον Ιούλιο στα 542. Από αυτά τα 296 είναι εισαγόμενα, με την πλειονότητα να έχουν εντοπιστεί στον Προμαχώνα.

Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του ιού τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά κρούσματα είναι απροσδιόριστης προέλευσης, δηλαδή «ορφανά».

Οι ειδικοί, μετά την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, σημειώνουν ότι η διασπορά του κοροναϊού είναι «πιο τυφλή» πλέον και  θεωρούν κρίσιμη την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απόστασης και υγιεινής. Τονίζουν μάλιστα πως η συνέχεια για το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό θα κριθεί κυρίως από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.

Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, η τήρηση των μέτρων έχει χαλαρώσει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση πιο αυστηρών ελέγχων.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αλλά και να ξαναρχίσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, όπως στον καιρό της καραντίνας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε να επανέλθει η ενημέρωση για τον κοροναϊό, αυτή τη φορά όμως σε εβδομαδιαία βάση. Η ενημέρωση θα αφορά αποκλειστικά επιχειρησιακά θέματα και θα γίνεται κάθε Τρίτη από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος -υπενθυμίζεται- μας είχε αποχαιρετήσει λέγοντας πως αν τον ξαναδούμε θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

«Απαραίτητα τα πρόστιμα»

Την ανάγκη εγρήγορσης και «ευλαβικής» τήρησης των μέτρων, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο  καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητα τα πρόστιμα.

Όπως είπε μπαίνουμε σε μαραθώνιο σε ό,τι αφορά στον κοροναϊό και για να τον αντιμετωπίσουμε έχουμε δύο κύρια όπλα- την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.

Ειδικά για τη μάσκα σημείωσε πως μπορεί να μας προστατεύσει σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. «Είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο» είπε.

Επίσης οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν την υγιεινή των χεριών και την απολύμανση επιφανειών όπου ακουμπούν πολλοί.

Στάθηκε στη σημασία της ατομικής ευθύνης, παράλληλα όμως, όπως σημείωσε, η πολιτεία θα πρέπει να σταθμίσει αν χρειάζεται να λάβει επιπλέον μέτρα για την τήρηση των κανόνων. «Φοβάμαι ότι τα πρόστιμα είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά.

in.gr