Κορωνοϊός στην Τουρκία: Μία… ανάσα από τον εφιάλτη της Ιταλίας

Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στην Τουρκία είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Ιταλίας, στο αντίστοιχο διάστημα. Δραματική έκκληση γιατρού.

Την ώρα που οι νεκροί από τον κορονοϊό ξεπερνούν τους 100 στην Τουρκία και τα κρούσματα είναι πάνω από 7.500, ο γιατρός του πανεπιστημίου Dokuz Eylül Üniversitesi της Σμύρνης, υπεύθυνος του τμήματος πανδημίας,

Γιουσούφ Σαβράν, κάνει δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.
Σε βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο YouTube, αξιολογεί την κατάσταση του κορονοϊού στην Τουρκία, τονίζοντας πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα ξεπερνά αυτόν της Ιταλίας, το αντίστοιχο διάστημα (σ.σ. το διάστημα υπολογίζεται βάσει της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στην κάθε χώρα και από εκεί και έπειτα πώς εξελίσσεται ο ιός).

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πιο πάνω από την Ιταλία. Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Σας παρακαλώ μείνετε σπίτι. “Κοιτώντας τα στατιστικά στοιχεία η Ιταλία πιάστηκε απροετοίμαστη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η Τουρκία δίνει πιο κρίσιμο τεστ. Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με τους Ιταλούς. Αν δεν πάρουμε στα σοβαρά αυτή την κατάσταση θα έχουμε χιλιάδες θανάτους”, τονίζει ο Γιουσούφ Σαβράν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες.

“Κρίσιμη περίοδος”
Από την πλευρά του, ο Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Hurriyet”, πως η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη και ότι είναι ζήτημα χρόνου η κρίση του κορονοϊού να φτάσει στην κορύφωσή της.

Ο Δρ. Τζεϊχάν που είναι καθηγητής λοιμωξιολόγος δηλώνει ότι “οι επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά, για να ελέγξουμε την ασθένεια, μπορεί να καταστεί περισσότερο δύσκολο πλέον να ελέγξουμε τη δισπορά του ιού”.

Και εξηγεί: “Ας πούμε ότι δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο, και τα σχολεία και οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση σε περίπου δυόμιση μήνες, η ασθένεια θα είχε διασπαρεί στο ήμισυ του πληθυσμού δηλαδή σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Ας πούμε ότι όλα τα μέτρα εφαρμόζονται εκατό τοις εκατό. Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός από πολύ αναγκαίες καταστάσεις. Τι θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστεί επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει,” υποστηρίζει.

Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να λήξει εντός δυο μηνών αν είχε επιτευχθεί κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

Είμαστε (στην Τουρκία) κάπου ανάμεσα στα δυο παραδείγματα. Δυστυχώς το ήμισυ του πληθυσμού δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν εκείνοι που ακόμη δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λήξει η κρίση. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με αυστηρά μέτρα και παρακολούθηση χωρίς να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη. Αλλιώς ο ορίζοντας είναι σκοτεινός,” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η εντύπωση ότι καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία (όπως τον Ιούνιο και Ιούλιο), ο ιός θα εξαφανιστεί, είναι λανθασμένη.

newsit.gr