Ο τέως υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός, και πριν μπει στην τελική ευθεία η συμφωνία των δύο χωρών, είχε υπάρξει δική του συνάντηση με το σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο του 2017, όπου είχαν «κλειδώσει» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ερωτηματικό αποτελεί για τον Νίκο Κοτζιά αν θα έχει προχωρήσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή έως τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός, και πριν μπει στην τελική ευθεία η συμφωνία των δύο χωρών, είχε υπάρξει δική του συνάντηση με το σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο του 2017, όπου είχαν «κλειδώσει» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ο τέως υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, καθώς εκτιμά ότι έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή των Σκοπίων θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και στα μέσα του μήνα αναμένεται να έχουν τελειώσει οι σχετικές διαδικασίες.

Από τις 18 Ιανουαρίου και έπειτα θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στην ελληνική Βουλή «θα υπερψηφισθεί με απόλυτη πλειοψηφία» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Καρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο Έθνος.

Την ίδια ώρα στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο Ζόραν Ζάεφ, χαρακτηρίζει το 2018 χρονιά ενσωμάτωσης. Αναφέρει ότι η «Μακεδονία» είναι ένα βήμα πριν από το ΝΑΤΟ, και στο κατώφλι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. «Πρόκειται για τη χρονιά που επιλέξαμε το μέλλον, αντί για μια αβέβαιη απομόνωση» σημειώνει.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ σε άρθρο της υποστηρίζει ότι ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει την θετική ψήφο των βουλευτών του VMRO οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 προχωρά στη χορήγηση αμνηστίας για τα όσα συνέβησαν στο Κοινοβούλιο.

skai.gr