Κτηματολόγιο: Παράταση για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Παράταση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έως τώρα έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» δίνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι πολίτες μπορούν πλέον μέχρι τις 31/12/2020 να διεκδικήσουν εκ νέου τις περιουσίες τους. Πρόκειται για τις 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για τις 14 που έληξαν μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από τη ρύθμιση επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες.

Δίνεται, μάλιστα, οριζόντια παράταση ενός έτους και για όσες περιοχές κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα χαρακτηρίζονταν ως «ορφανά» όταν συμπληρώνονταν 7 έτη από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, ωστόσο με τη ρύθμιση πλέον θα λήγουν κάθε 31 Δεκεμβρίου όπου και θα συμπληρώνονται τα 8 χρόνια.

Για τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997 – 1999 ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια -τα 14 δηλαδή, της αρχικής προθεσμίας συν το ένα της παράτασης.

Την ίδια ώρα, για τα προγράμματα από το 2008 και μετά «αγνώστου ιδιοκτήτη» χαρακτηρίζονται όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί επτά (με την παράταση οκτώ) χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του κτηματολογίου.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν εκμεταλλευτούν την τελευταία αυτή ευκαιρία που δίνεται, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής όχι, όμως, για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου αλλά για αποζημίωση.

nextdeal.gr