Λεμεσός: Ερωτηματικά για τον θάνατο 69χρονης

Προχωρούν στα «τυφλά» μετά από καταγγελία

Ένα σχεδόν μήνα μετά την καταγγελία για ιατρική αμέλεια απόρροια θανάτου 69χρονης τα χέρια της Αστυνομίας είναι «δεμένα». Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού που διερευνούν την υπόθεση δεν μπορούν να προχωρήσουν αφού εκκρεμεί ο διορισμός ιατρικού λειτουργού, οι απόψεις του οποίου θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των ερευνών.
Το Υπουργείο Υγείας παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Αστυνομίας δεν προχώρησε στο διορισμό του ειδικού. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης οι έρευνες προσωρούν. Ωστόσο, «δεν μπορούμε να στείλουμε την υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία αφού λόγω της φύσης της υπόθεσης, κάθε κομμάτι που ολοκληρώνεται πρέπει να έχουμε την άποψη του ειδικού. Είμαστε στην αναμονή».
Η υπόθεση «έσκασε» στις 05 Οκτωβρίου 2019 μετά την καταγγελία συγγενών της 69χρονης ότι  μετά από εγχείριση καρδίας η γυναίκα  απεβίωσε. Οι συγγενείς απευθύνθηκαν στην Αστυνομία όπου κατάγγειλαν το ενδεχόμενο αμελών πράξεων από τους γιατρούς που οδήγησε στο θάνατο της 69χρονης. Όπως πληροφορούμαστε η έρευνα στρέφεται κατά γιατρών του Νοσοκομείου.
Με την ολοκλήρωση των ερευνών και αφού γίνει  η έρευνα του ιατρικού λειτουργού η υπόθεση θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία όπου θα αποφανθεί τελεσίδικα ο Γενικός Εισαγγελέας.
Η νομολογία
 Για την απόδειξη αμέλειας είναι λοιπόν απαραίτητο να ικανοποιηθούν και τα τρία συστατικά στοιχεία του αδικήματος:
(α) Η υποχρέωση επίδειξης επιμέλειας και φροντίδας, οφειλόμενη από τον εναγόμενο στον ενάγοντα, για την προστασία του τελευταίου.
(β) Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής, και
 (γ) Η απόδειξη ότι η ζημιά-βλάβη που προκλήθηκε, είναι το αποτέλεσμα της ζημιογόνου ενέργειας του εναγομένου και είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή.
Ο ασθενής ο οποίος επιζητεί αποζημιώσεις λόγω ιατρικής αμέλειας θα πρέπει να αποδείξει τα εξής στοιχεία:
1.   Την ύπαρξη υποχρέωσης επιμέλειας προς τον ασθενή.
Προς τούτο ο ασθενής θα πρέπει να αποδείξει την ύπαρξη της σχέσης γιατρού-πλησίον. Ο γιατρός έχει νομική υποχρέωση να περιθάλψει ένα ασθενή στο νοσοκομείο ή στην κλινική όπου εργάζεται, αλλά δεν έχει νομική υποχρέωση να ενεργήσει οικειοθελώς για έναν ξένο που χάνει τις αισθήσεις του σε μια δεξίωση ή τραυματίζεται σε ένα τροχαίο ατύχημα. Εάν όμως αναλάβει την περίθαλψη του, θα πρέπει να επιδείξει εύλογη επιμέλεια.
2.   Την αμελή πράξη ή παράλειψη εκ μέρους του γιατρού. Ο ασθενής θα πρέπει να αποδείξει, στη βάση του ισοζυγίου των πιθανοτήτων (ότι δηλαδή είναι πιθανότερο παρά όχι), ότι ο γιατρός έχει αθετήσει το καθήκον του να είναι επιμελής, παρουσιάζοντας μαρτυρία ότι οι ενέργειες του γιατρού ήταν κατώτερες από ό,τι θεωρούνται ως επαρκείς από το ιατρικό επάγγελμα, και κατ’ επέκταση και από τα δικαστήρια και
3.   Την πρόκληση ζημιάς. Ο ασθενής θα πρέπει να αποδείξει ότι
λόγω των ενεργειών του γιατρού, η υγεία του έχει χειροτερεύσει ή ότι έχει υποστεί κάποια συγκεκριμένη ζημιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «όταν τα πράγματα μιλούν από μόνα τους» (Res ipsa Loquitur) το βάρος της απόδειξης μετατοπίζεται στους ώμους του γιατρού, ο οποίος οφείλει να αποδείξει ότι δεν ήταν αμελής.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη – newsbomb.com.cy