Γνωστός για την ταινία «Ο Δραπέτης» και το σημαντικό έργο του στον χώρο του ντοκιμαντέρ, ο πολυσχιδής δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή στα 75 του χρόνια

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί, θα γίνει, από το Πρώτο Νεκροταφείο, η πολιτική κηδεία του Λευτέρη Ξανθόπουλου, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών. Η επιβαρυμένη υγεία του δεν άντεξε την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη. Ο γνωστός ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Η καταγωγή του ήταν από την Καβάλα. Σπούδασε Νομικά και Κινηματογράφο, στη σχολή London Film School και έζησε για μεγάλο διάστημα σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ («Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης», «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», «Στα Τουρκοβούνια», «Επί Κολωνώ», «Η μεγάλη πομπή», «Παύλος Ζάννας», «Ποιός είναι ο τρελός λαγός», «Σκοτεινός συνωμότης», κ.ά). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz)», γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο, ενώ η επόμενη «Ο Δραπέτης» (1991), βραβευμένη με τα βραβεία Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Γιώργο Νινιό, φωτογραφίας για τον Ανδρέα Σινάνο και μουσικής για τη σύνθεση του Νίκου Κυπουργού στο 32ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών.

https://www.ethnos.gr/