Μαγνήσιο: Γιατί το χρειάζεσαι και πού θα το βρεις

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στον οργανισμό μας, καθώς η έλλειψή του έχει επίδραση στην καρδιά, τη διάθεση και τη μνήμη.

Ειδικά για τις γυναίκες είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στην εμμηνόπαυση. Μεταξύ άλλων συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων που μας δυσκολεύουν, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου και η κακή διάθεση, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση κι έχει θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος.

Εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία του στη διαδικασία απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό. Παράλληλα, βοηθάει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και στη σωστή λειτουργία των μυών, ενώ κάνει γερά τα κόκαλα.

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές τροφές της φύσης και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι το σουσάμι, η ψίχα του ηλιόσπορου, το κακάο και η σοκολάτα υγείας, τα αμύγδαλα, η σόγια, διάφοροι ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, τα ξερά φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα μπιζέλια, τα παντζάρια και το αλεύρι ολικής αλέσεως από σιτάρι ή σίκαλη.

Από τα φρούτα, η μπανάνα και τα αβοκάντο είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου, όπως και ο σολομός και το σκουμπρί από τα ψάρια. Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου βρίσκονται και σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αφού πρόκειται για στοιχείο που αποτελεί συστατικό της χλωροφύλλης.

pronews.gr