Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 13 Γυμνάσιο Πάτρας και σχολεία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, επισκέφτηκαν, χθες Τρίτη 16 Οκτώβρη, τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο πλαίσιο προγράμματος του Erasmus+ με αντικείμενο τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών των άλλων χωρών.

Ο Δήμαρχος ανέδειξε τις αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά, επισημαίνοντας ότι κυρίαρχη αιτία είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των οικονομικά δυνατών σε βάρος των άλλων χωρών με στόχο την υφαρπαγή του πλούτου και την εκμετάλλευση των λαών.

Ο Δήμαρχος είπε ότι όλες αυτές οι επεμβάσεις τελικό σκοπό έχουν την οικονομική κυριαρχία των λίγων σε όλον τον πλανήτη.

Η καταστροφή των πατρογονικών τους εστιών και η φτώχεια που οι πόλεμοι επιφέρουν, είναι που αναγκάζουν τους λαούς να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για να φθάσουν στη Δύση αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Γνωρίζουμε ότι έξι περίπου μήνες μετά από κάθε επέμβαση στην πόλη μας συρρέουν πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η προσέγγιση του θέματος απαιτεί καρδιά, ψυχή, μυαλό που τόχουμε όλοι και αλλάζοντας ρόλους να υλοποιήσουμε αυτό που θα θέλαμε εμείς αν είμαστε στην θέση των Αφγανών, των Ιρακινών, των Σύριων.

Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους οι λαοί είναι κατορθωτό να σταματήσουν οι επεμβάσεις και η εκμετάλλευση. Να ζούμε όλοι ειρηνικά στον πλανήτη.

Από την συνάντηση φάνηκε ότι η αγωνία για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κοινή και οι λαοί όλων των χωρών προσεγγίζουν το προσφυγικό με διάθεση αλληλεγγύης σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις τους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ

Χθες τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν και οι μαθητές της Γ Τάξης του Δημοτικού του Αρσάκειου συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και του χάρισαν σκίτσα του που ζωγράφισαν τα ίδια τα παιδιά.

Ο Δήμαρχος τους εξέφρασε τη χαρά του και τους είπε ότι είναι πολύ τιμητικό γι’ αυτόν για τα σκίτσα που τον απεικονίζουν διότι, όπως είπε, αυτό δείχνει ότι τα παιδιά τον έχουν στον μυαλό και στην καρδιά τους.