Νέο έτος με γεωτρύπανα και εξόρυξη σε Κατάκολο και στη θάλασσα

Η αντίστροφη μέτρηση για να μετατραπεί η χερσαία ζώνη της Δυτικής Ελλάδας και ο Πατραϊκός σε σημεία αναφοράς σε σχέση με την εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου εκατομμυρίων βαρελιών έχει αρχίσει

Η περιοχή από τις αρχές σχεδόν του 2019  μπαίνει στο «κυνήγι» του «μαύρου χρυσού», με τεράστια οφέλη και αυξημένα έσοδα για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες.

Οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί σε συνεργασία και με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες όπως είναι τα ΕΛΠΕ  βάζουν τη Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο της παραγωγής υδρογονανθράκων . Από τα συνολικά 11 θαλάσσια και χερσαία blocs (οικόπεδα) που έχει βγάλει προς παραχώρηση το ελληνικό δημόσιο, ώριμη για παραγωγική γεώτρηση είναι η περιοχή στο Κατάκολο, την οποία θα διαχειριστεί η ελληνικών συμφερόντων Energean Oil &Gas με εισηγμένες πλέον μετοχές στο Λονδίνο και στο Τέλ Αβίβ. Για την περιοχή, η οποία από τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται σε 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης, τα βεβαιωμένα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Χρήση στοιχείων και από newmoney.gr

Προς το τέλος του έτους, αρχές του 2020 τοποθετείται η έναρξη της β΄φάσης για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο Πατραϊκό κόλπο από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων και της Ιταλικής Edison (συμμετοχή 50%-50%) με τους μνηστήρες να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι “τρύπες” δεν θα πέσουν στο κενό.

Στόχος τα 140 εκατ. βαρέλια στο Πατραϊκό

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες στον Πατραϊκό, δίνουν ως στόχο τα 140 εκατομμύρια βαρέλια απολήψιμα αποθέματα (κατά άλλους επιστήμονες ακόμη και τα 200 εκ. βαρέλια) ωστόσο θα χρειαστούμε τουλάχιστον μία τριετία ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο, για να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των πρώτων δεδομένων.

Όπως αναφέρουν από τα ΕΛΠΕ, το ερευνητικό στάδιο έχει διάρκεια 7 ετών και χωρίζεται σε 3 φάσεις. «Στη πρώτη ερευνητική περίοδο των τριών ετών, με ακουστικές γεωφυσικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας ερευνάται το υπέδαφος της περιοχής και θα χαρτογραφηθούν με μεγάλη ακρίβεια στόχοι που πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί πετρέλαιο. Στην δεύτερη ερευνητική περίοδο, εκτελούνται γεωτρήσεις (ερευνητικές γεωτρήσεις) για την επαλήθευση ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Αυτή η φάση θα διαρκέσει 2 χρόνια, μέχρι την άνοιξη του 2021. Θα συνεχιστεί η έρευνα και κατά την τρίτη ερευνητική φάση με πρόσθετες γεωτρήσεις για την περιχάραξη τυχόν ανακαλύψεων μέχρι την άνοιξη του 2023 και θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάπτυξης, που συνήθως απαιτεί 4-5 χρόνια, ώστε να έχουμε το πρώτο βαρέλι πετρελαίου».

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, έχουν μονογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη και μέχρι το Φεβρουάριο προγραμματίζεται να έχουν κυρωθεί από την βουλή άλλες τρεις συμβάσεις: ο Κυπαρισσιακός Κόλπος (block 10) που θα διαχειριστεί η κοινοπραξία Total-EΛΠΕ-Εdison, τα blocks Νοτιοδυτικά της Κρήτης και Δυτικά της Κρήτης, που θα διαχειριστεί το σχήμα Total-Exxon Mobil- EΛΠΕ και θα πάει στην βουλή ως ενιαίο έργο και το Ιόνιο (κάτω από την Κέρκυρα έως την περιοχή της Λευκάδας) με Respol-ΕΛΠΕ.

Όπως όλα δείχνουν το Κατάκολο είναι η πλέον προχωρημένη παραχώρηση, μετά τον Πρίνο, που συνεχίζει να αποτελεί το μοναδικό παραγωγικό κοίτασμα της χώρας με μέση ημερήσια παραγωγή 4.100 βαρελιών αργού πετρελαίου και με επιτυχή ανάπτυξη δορυφορικών κοιτασμάτων. Είναι θέμα ημερών ή και λίγων εβδομάδων να ξεκινήσει στην περιοχή, η παραγωγική γεώτρηση στο οικόπεδο “Ε” από την Energean Οil &Gas, με βεβαιωμένα κοιτάσματα 18 εκατομμυρίων βαρελιών από τα 40,5 εκατομμύρια που είναι σε όλη την λεκάνη του Πρίνου. Το οικόπεδο “Ε” θα είναι το πρώτο κοίτασμα που θα παράξει πετρέλαιο από το 1994 που ξεκίνησε ο γηρασμένος πλέον Βόρειος Πρίνος. Το “Ε” παρήγαγε μικρές ποσότητες πετρελαίου το 2010 αλλά έκτοτε σταμάτησε για τεχνικούς λόγους.

«Είναι επιτυχία ότι προχώρησαν τόσο γρήγορα γιατί η ευρωπαϊκή οδηγία για το offshore safety (σ.σ η ΕΔΕΥ έχει οριστεί ως αρμόδια Αρχή για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων) είναι πολύ αυστηρή» τονίζει ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχα, οι σεισμικές έρευνες για την περιοχή των Ιωαννίνων (έχει ολοκληρωθεί η πρώτη γραμμή 60 χλμ από τα 400 χλμ). Το έργο αναπτύσσεται από την ισπανική Repsol η οποία εξαγόρασε το 60% της παραχώρησης από την Εnergean Oil &Gas.

ΕΛΠΕ: Όφελος 5 δις δολάρια για το δημόσιο

Η υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων, διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων καθώς συμμετέχει είτε αυτοτελώς είτε σε κοινοπραξίες σε δέκα οικόπεδα (Βορειοδυτική Πελοπόννησο, Άρτα-Πρέβεζα, στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, στο οικόπεδο 2 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, ΝΔ και Δυτικά της Κρήτης, Πατραϊκό κόλπο, βόρεια της Κέρκυρας -μπλοκ 1, Θρακικό), έχοντας στο πλευρό της, τους διεθνείς κολοσσούς της ενέργειας. Λόγω ζητημάτων γεωπολιτικής στρατηγικής (ΑΟΖ Αλβανίας, Τουρκία) δύο περιοχές προς παραχώρηση που αφορούν το block 1, για το οποίο έχουν καταθέσει προσφορά τα ΕΛΠΕ και το Θρακικό (ΕΛΠΕ και η Καναδική Gafrac), έχουν παγώσει καθώς για την πρόοδο των εργασιών θα χρειαστεί να δοθεί σινιάλο από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η σημασία που αποδίδει η πολιτεία στα μεγάλα πρότζεκτ άντλησης πετρελαίου, εξηγεί και την επιμονή της να στεγάσει –ενόψει πώλησης- σε μία εταιρεία όλες τις συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, αυξάνοντας το ποσοστό του δημοσίου στο 51% από 36% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, οι οποίες παρουσιάστηκαν και στις πρόσφατες ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην περιοχή της Ηπείρου, για ένα κοίτασμα 120 εκατομμυρίων βαρελιών (πολύ κοντά στο παράδειγμα του Πατραϊκού), με ορίζοντα 25ετίας όπως προβλέπει η διάρκεια παραγωγής, τα δημόσια έσοδα υπολογίζονται στο ύψος των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε 20 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, για την περιφέρεια.

Η πρόβλεψη υπάρχει στις συμβάσεις παραχώρησης και αντιστοιχεί σε ποσοστό 25% επί των εσόδων του αναδόχου από τα οποία το 20% εισπράττεται ως φόρος από το κράτος και το υπόλοιπο 5% από τις τοπικές κοινωνίες. Εάν αναλογιστούμε ότι τα νούμερα αυτά αφορούν ένα κοίτασμα από τα πολλά που είναι στα σκαριά, είναι φανερό ότι η επιτυχία της στρατηγικής για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων, ισοδυναμεί με έσοδα δισεκατομμυρίων την επόμενη 10ετία για το ελληνικό δημόσιο, ικανά να τροφοδοτήσουν τον κουμπαρά του «Κοινού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» που θεσπίστηκε το 2014.

PatrasTimes.gr