“Βόρεια Μακεδονία“. Με αυτή την ονομασία αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στην πΓΔΜ -και μάλιστα αρκετές φορές- στέλνοντας σαφή μηνύματα, την ώρα που οι εξελίξεις για το ζήτημα αυτό είναι ραγδαίες… εντός κι εκτός Ελλάδος.

Η Μέρκελ, η Βόρεια Μακεδονία και η ευγνωμοσύνη στον Τσίπρα

Η κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ κινήθηκε σε… ήρεμα νερά, χωρίς ακρότητες και σε ένα γενικότερο κλίμα σύμπνοιας. Και οι δύο αναφέρθηκαν εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν πια βελτιωθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κάνοντας λόγο για “απαράγραπτες εκκρεμότητες“.

Φυσικά, οι ερωτήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αναπόφευκτες. Κι αυτό ενώ στα Σκόπια επικρατεί… αναβρασμός, με τον Ζόραν Ζάεφ να μην βρίσκει τον “μαγικό” αριθμό των 80 βουλευτών που χρειάζεται, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για απόψε συνεδρίαση της Βουλής!

Εκεί, λοιπόν, βγήκε η… είδηση. Φυσικά γνωρίζαμε πως το όλο εγχείρημα για την Συμφωνία των Πρεσπών είχε τις… ευλογίες της Γερμανίας, ωστόσο παρά το ότι υπάρχει ακόμη δρόμος σε Σκόπια και Αθήνα μέχρι να “σφραγιστεί” το deal, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να υιοθετήσει… από τώρα το όνομα “Βόρεια Μακεδονία“.

Όποτε αναφέρθηκε στην γειτονική μας χώρα –και το έκανε τέσσερις φορές σε… δύο λεπτά τοποθέτησης– χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο, δείχνοντας εμπράκτως πως η Γερμανία θέλει να κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και όχι μόνο αυτό: Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ευγνώμων τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, για το ότι εργάζονται για να έρθει εις πέρας η Συμφωνία.

Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για… συναλλαγή

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως υπήρξε “συναλλαγή” μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι δηλαδή δόθηκαν οικονομικά “ανταλλάγματα” στην Ελλάδα ώστε να “περάσει” το… Βόρεια Μακεδονία.

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: “Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω”.

newsit.gr