Μεσολόγγι: Το μεταναστευτικό πρόβλημα επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κώστας Λύρος: Το πρόβλημα των μεταναστών ξεπερνά τις δυνάμεις μας. Μας πνίγει

Τι προτάσεις έκανε η Δημοτική Αρχή

Ενδελεχής συζήτηση έγινε το πρωϊ της Κυριακής στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το Μεταναστευτικό πρόβλημα που ολοένα και εντείνεται στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.

Στην αρχική του συζήτηση ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος έκανε λόγο για ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα με βαθύτερες αιτίες τις οποίες θα πρέπει να τις αναζητήσει κανείς στην διεθνή πολιτική και διεθνή οικονομία και σε βάθος χρόνου.

«Παρά το βάρος, παρά τα δικά μας τεράστια προβλήματα και προς τιμήν μας όλοι οι Έλληνες, αυθόρμητα ανταποκριθήκαμε με υποδειγματικό ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Το μικρό μας Μεσολόγγι στην βάση της συλλογικής λύσης του προβλήματος και στο μέτρο που του αναλογεί έχει συνεισφέρει πάνω από τις δυνάμεις του και έχει ξεπεράσει τον εαυτό του», είπε ο κ. Λύρος για να συνεχίσει διαπιστώνοντας ότι οι αμέτρητες ροές μεταναστών εδώ και 5 χρόνια έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας ασφυξία.

Ερχόμενος στην Ι.Π. Μεσολογγίου ανέφερε ότι «για μια ακόμη φορά το φτωχό Μεσολόγγι επέδειξε την πίστη του στις ανθρωπιστικές αξίες και τον ανθρωπισμό χωρίς διακρίσεις. Απέδειξε ότι αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και δεν κωφεύει. Είναι όμως σήμερα πια υποχρεωμένο να παλέψει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

Διότι σήμερα το πρόβλημα των μεταναστών στη πόλη μας πια ξεπερνάει τις δυνάμεις μας. Μας πνίγει. Υποθάλπει τον τόπο μας, στην προοπτική, στην ανάπτυξη, στην ασφάλεια, στην υγεία, στην κοινωνική συνοχή». Και συνέχισε καυτηριάζοντας την άγνοια των αρχών του τόπου και την μεταφορά που γίνεται χωρίς την συγκατάθεση των αρχών.

Ο κ. Λύρος κατέγραψε στη συνέχεια το ιστορικό των ενεργειών που ξεκινά από τον Δεκέμβρη του 2019 όταν και η δημοτική αρχή πληροφορήθηκε ότι επίκειται και νέα λειτουργία δομής μεταναστών εκατό μέτρα από την καρδιά της πόλης και των Μεσολογγιτών, απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων!«Ως δήμαρχος, ως Μεσολογγίτης, ως απλός δημότης που κάθε χρόνο των Βαΐων συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την έξοδο των Ηρώων εξοργίστηκα! Αρκετά! Αρκετά με το Μεσολόγγι που το χτυπάνε από παντού! Αντέδρασα και διατράνωσα την οργή μου προς κάθε κατεύθυνση.

Με την συνδρομή και κάποιων βουλευτών το έγκλημα αποσοβήθηκε», αποκάλυψε.

Ακολούθως ανέφερε τα γεγονότα του Απριλίου όταν υπήρξε η πληροφόρηση ότι έχει εγκριθεί η αίτηση του δεύτερου μεγάλου ξενοδοχείου δίπλα στον Κήπο των Ηρώων και προγραμματίζονταν τα λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μετανάστες. «Όταν κατάφερα να επικοινωνήσω με τον υπουργό κ. Μηταράκη δεν πήρα πειστικές απαντήσεις και δεν μου διέψευσε τα όσα είχα πληροφορηθεί! Τα περιθώρια κινήσεων και αντιδράσεων ήταν ελάχιστα.

Αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε στην Πύλη και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο και λίγους φορείς.

Από την αντιπολίτευση δεν ήρθε σχεδόν κανένας! Το λέω για να καταγραφεί άλλη μια φορά. Ήρθαν όμως αυθόρμητα, χωρίς να προσκληθούν, εκατοντάδες δημότες που μας έδωσαν δύναμη», συνέχισε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι η κίνηση αυτή, έχουσα μορφή… «ακτιβισμού» πέτυχε και έγινε αντικείμενο πανελλήνιας συζήτησης και αντιγραφής από άλλους Δήμους (π.χ. Καρπενήσι).

«Έγινε επίθεση στη δημοτική αρχή γι’ αυτή την αυθόρμητη συνάθροιση, όμως τα γεγονότα αμέσως μετά μας δικαίωσαν.

Δημοσιογράφοι σε μεγάλα κανάλια, βουλευτές της κυβέρνησης, ακόμη και έμμεσα ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι είχε προγραμματιστεί η εγκατάσταση και άλλων μεταναστών» είπε στο Σώμα ο Δήμαρχος Μεσολογγίου για να αναφέρει κατόπιν τις επιστολές που εστάλησαν προς τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά και την Δ/νση Υγιεινής για να ελέγξει τις συνθήκες διαβίωσης στην πρώτη Δομή.

Αφού δεν υπήρχε απάντηση και με τον αριθμό των μεταναστών να αυξάνονται η Δημοτική Αρχή επανήλθε στις 24 Ιουνίου με νέα επιστολή προς τον κ. Μηταράκη όπου ζητούνται τα επίσημα στοιχεία για την εγκατάσταση μεταναστών (που ξεπερνούν το «όριο» του 1% που έχει τεθεί προφορικά) αλλά και να κλειστεί ραντεβού παρουσία των επτά Αιτωλοακαρνάνων βουλευτών.

«Τα περί ποσόστωσης 1% φαντάζουν σήμερα αστεία πράγματα στην πόλη μας.Η δημοτική μας αρχή καταδικάζει αυτή την απαξιωτική σιωπή των επισήμων οργάνων του Κράτους με όλη την δύναμη της φωνής της για μια ακόμη αφορά», κατέληξε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου.

Απαντήσεις στο πρώην δήμαρχο
Ο Κώστας Λύρος τοποθετήθηκε και για την αντιπολιτευτική στάση του πρώην δημάρχου Νίκου Καραπάνου τονίζοντας ότι δεν νομιμοποιείται να μιλάει. «Στις 21 Νοεμβρίου 2018 σας έπιασαν στον ύπνο! Εσείς φωτογραφιζόσασταν και καμαρώνατε με τον κ. Καμμένο στην Πινακοθήκη για το κλείσιμο του 2/39 ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων και την μετατροπή του – ΤΑΧΑ – σε μουσείο και από την άλλη οι μετανάστες πήγαιναν στη Δομή!

Την ίδια μέρα κάνατε δηλώσεις λέγοντας μας ότι ήταν μέρα χαράς για το Μεσολόγγι λόγω του υποτιθέμενου Μουσείου και από την άλλη χλιαρά δηλώνατε ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2017! Η οποία απόφαση ισχύει μέχρι σήμερα, δεν ανατράπηκε ποτέ. Και δύο μέρες μετά συγκαλέσατε ευρεία σύσκεψη. Και τι πετύχατε; Εκ του αποτελέσματος ΤΙΠΟΤΕ!», τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων ο Κώστας Λύρος.

Ταυτόχρονα τον εγκάλεσε για διπροσωπία αποκαλύπτοντας την στάση του: «Στις 23 Νοεμβρίου 2018 διερωτόσασταν γιατί όλη αυτή η μετακίνηση έγινε εν κρυπτώ και δεν είχε υπάρξει επίσημη ενημέρωση από κανέναν! Όπως ετοιμαζόταν να γίνει και τον Απρίλιο! Αλλά τον Απρίλιο ήταν άλλος δήμαρχος και τότε μεμφόσασταν όταν τονίζαμε πως εν κρυπτώ και χωρίς να ξέρουμε ετοιμαζόταν να καταλυθεί το Λίμπερτυ. Έχετε δύο πρόσωπα κε Καραπάνο! Τους ίδιους σχεδιασμούς και τις ίδιες συμπεριφορές των κυβερνήσεων τα ερμηνεύετε διαφορετικά. Ανάλογα με το σε ποια θέση βρίσκεστε», τον κατηγόρησε.
Παράλληλα τόνισε ότι ενεργώντας μικροπολιτικά απέτρεψε τους συμβούλους από το να παραστούν στην συγκέντρωση της Πύλης και την επόμενη μέρα άρχισε να διασπείρει φήμες και λάσπη. «Ότι– ΤΑΧΑ – τα δημιουργήσαμε από το μυαλό μας. Τα γεγονότα και οι επίσημες δηλώσεις σας διέψευσαν.

Μια από αυτές και του κ. Σπήλιου Λιβανού που δήλωσε ότι αποσοβήθηκε η εγκατάσταση.
Ζητούσατε δημοτικό συμβούλιο!

 

Μα δεν έγινε το 2017 και πήρε αρνητική απόφαση στο ενδεχόμενο να έρθουν μετανάστες στο Μεσολόγγι; Άλλαξε κάτι από τότε στην γραμμή του Δήμου; ΟΧΙ! Το μόνο που άλλαξε είναι η δημοτική αρχή που απέτρεψε το ενδεχόμενο τον Απρίλιο! Όμως εσείς ακάθεκτος!

Σε ζωντανά παραληρήματα μέσω του facebook να κάνετε μικροπολιτική. Να μιλάτε για σόου και να σπιλώνετε συνεργάτες μου.
Ευτυχώς που κανένας δεν ασχολείται σοβαρά πλέον μαζί σας. Έχετε γραφτεί στην ιστορία ως ο δήμαρχος που επί των ημερών του άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στην εγκατάσταση μεταναστών. Και εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτά που έγιναν επί θητείας σας», έκλεισε την αναφορά του προς τον πρώην δήμαρχο ο Κώστας Λύρος.

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής
Ο Κώστας Λύρος αφού ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια πρότεινε τις παρακάτω ενέργειες:

1) Να συνταχθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο.
2) Να συνταχθεί και υπογραφεί από το Δημοτικό Συμβούλιο εκ νέου το αίτημά μας προς τον κ. Μηταράκη και τους υπεύθυνους του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστών, ώστε να επισπευσθεί η αιτούμενη συνάντηση, παρουσία και των βουλευτών μας.
3) Να συνταχθεί κείμενο και να συγκεντρωθούν υπογραφές διαμαρτυρίας από όλο το δήμο, όπου να διατυπώνεται η κάθετη αντίθεσή μας καθώς και το αίτημα μας να κλείσει η δομή στο Θεοξένια.
4) Να γίνει ειρηνική συγκέντρωση έξω από το Θεοξένια
5) Να κληθούν οι τοπικοί βουλευτές να αναλάβουν ατομικά ή από κοινού δράσεις ενημέρωσης του πολιτικού συστήματος με συναντήσεις κ.λπ. και να αναδείξουν το θέμα μιλώντας στο Μέσα Ενημέρωσης.
6) Να ζητηθεί να ρυθμιστεί νομοθετικά η ποσόστωση του 1% και να εφαρμοστεί αυστηρά για όλες τις Περιφέρειες ισότιμα.
Καταληκτικά, διαπαραταξιακή επιτροπή θα κληθεί να συζητήσει τις προτάσεις και να συναποφασίσει για κοινή δράση.