Τα μηνύματα των κομμάτων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Η επέτειος για τα 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί πρωτίστως ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους αγωνιστές, τις αγωνίστριες και τη νεολαία που έδωσαν τη σκληρή μάχη προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από τη χούντα των συνταγματαρχών η οποία, εκτός όλων των άλλων δεινών, είναι υπεύθυνη για την προδοσία της Κύπρου.

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, λοιπόν, δεν είναι μια ακόμη τυπική επέτειος. Έχουμε καθήκον όχι μόνο να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό πολίτευμα και τις κατακτήσεις του αλλά και αγωνιστούμε ώστε να διευρύνουμε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Και, την ίδια στιγμή, έχουμε χρέος να αποκρούσουμε προκλήσεις που αμφισβητούν ευθέως τους δημοκρατικούς αγώνες.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί όλους τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τη Δημοκρατία. Η χώρα δεν κινδυνεύει πια από τα τανκς των συνταγματαρχών. Ωστόσο η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί διακύβευμα που τίθεται σε καθημερινή βάση».

 

Ελληνική Λύση

«Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Είναι ημέρα μνήμης για όλους, όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και υπέρ της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία του τόπου η ανάγκη για ενότητα και εθνική στρατηγική, καθώς επίσης και η ανάγκη για αποχή από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρο το αίτημα για εθνική κυριαρχία και ελευθερία. Ελευθερία και δημοκρατία με μνημόνια, τρόικα και επιτροπεία δεν μπορούν να υπάρξουν. Καλούμαστε να αγωνιστούμε και πάλι για την Δημοκρατία».

 

ΜέΡΑ25

«Η Χούντα δεν έπεσε. Την Χούντα την έριξαν οι αγώνες των αντιστασιακών Ελλήνων που κανείς δεν δικαιούται να θεωρήσει δεδομένους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΜέΡΑ24. «Τελική νίκη της Δημοκρατίας, βέβαια, δεν υπάρχει» συνεχίζει η ανακοίνωση και μέσα από μια ιστορική αναδρομή φτάνει στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας: «Όταν οι φούσκες του χρέους έσκασαν παγκοσμίως το 2008, έσκασε κι η φούσκα του ελληνικού χρέους. Από τότε η Δημοκρατία μας μπήκε ξανά στο γύψο, σε επιτροπεία δανειστών που έστειλαν την τρόικα να κατασχέσει ό,τι βρει και να εντάξει τους Έλληνες στην «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς» (…)

Αντίθετα με τον καιρό της Χούντας, στον καιρό της Χρεοδουλοπαροικίας το Κοινοβούλιο δεν έκλεισε. Απλά εξευτελίζεται 9 συναπτά χρόνια περνώντας τα μέτρα των δανειστών-κατακτητών».

Και καταλήγει: «Ο αγώνας για τη Δημοκρατία λοιπόν συνεχίζεται. Τα 45 χρόνια από την πτώση της Χούντας το ΜέΡΑ25 τα τιμά και τα γιορτάζει ως μεγαλειώδη υπενθύμιση της πιο μεγάλης αλήθειας: Δεν υπάρχει τελική ήττα στον αγώνα για τη Δημοκρατία. Όπως και δεν υπάρχει τελική νίκη. Προχωράμε!».

 

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την 45η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

45 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Η έξοδος από την κρίση, οι δουλειές, η επιστροφή των νέων, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή εποχή απαιτούν προοδευτικές λύσεις.

Ο αγώνας κατά της δεξιάς, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού είναι διαρκής.

Το Κίνημα Αλλαγής θα διεκδικήσει τις αναγκαίες αλλαγές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.