Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για την ηλεκτροκίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τον βασικό άξονα του σχεδίου που είναι:

-Να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

-Να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους.

-Να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας έχει ως κεντρικό στόχο τη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η οποία εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μπορεί μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε επί μήνες ομάδα ειδικών και παρουσίασε με λεπτομέρειες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους και να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Στην ΝΔ πιστεύουμε – είπε ο κ. Μητσοτάκης – ότι αυτό θα γίνει με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών ΙΧ και των παλαιών μέσων μεταφοράς από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, εξέλιξη που θεωρείται άμεσης προτεραιότητας στη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραπάνω μέτρα θεωρούνται κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά να τα υλοποιήσει λόγω της παροιμιώδους αδυναμίας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα”, επισήμανε, αναφέροντας πως είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2025 στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέχρι το 2040 θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια.

Μητσοτάκης: Προτείνουμε τα εξής μέτρα:

-Καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.

-Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλεων.

-Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας.

Για τις εταιρείες:

Τα εν λόγω κίνητρα εννοείται ότι θα ισχύσουν και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες επιπλέον θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τα ταξί:

Ειδικότερα για τα ταξί η Ν.Δ. δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιό της προβλέπεται επίσης η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους (αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

newsit.gr