Μπήκαν… «σπίτι» τους τα δύο πάντα του ζωολογικού της Κοπεγχάγης!

Τώρα, λίγους μήνες μετά την άφιξη τους στη Δανία, οι Μάο Σουν και Σινγκ Ερ από το Τσενγκντού της Κίνας μπήκαν στο καινούργιο «σπίτι» τους.

Το πρότζεκτ, στόχος του οποίου ήταν να δημιουργήσει ένα γαλήνιο περιβάλλον για ένα από τα πιο σπάνια βιολογικά είδη του πλανήτη μας, είναι προϊόν σειράς εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν ειδικοί των πάντα, ζωολόγοι και κτηνίατροι.

Τα πάντα στο… νέο τους σπίτι!

Η κυκλική φωλιά των πάντα είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές, οι οποίες έχουν τη μορφή του συμβόλου γιν και γιανγκ. «Η αρχιτεκτονική είναι σαν την προσωπογραφία» εξηγεί, στο Designboom, ο Bjarke Ingels. «Το να σχεδιάζεις το σπίτι κάποιου είναι σαν να αιχμαλωτίζεις την ουσία του, τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του σε μια μορφή οικοδομημένη. Στην περίπτωση των δύο γιγάντιων πάντα, η μοναδική μοναχική φύση τους απαιτεί δύο παρόμοια αλλά ξεχωριστά ενδιαιτήματα, ένα για τον Μάο Σουν και ένα για την Σινγκ Ερ. Στο ενδιαίτημα έχει δοθεί η μορφή ένα γιγαντιαίου συμβόλου γιν και γιανγκ, με δύο ημίσεα: η αρσενική και θηλυκή πλευρά συμπληρώνουν η μία την άλλη για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κυκλικό όλον».

Στο εσωτερικό της φωλιάς των πάντα, μια ποικιλία φυτών, βράχων, δέντρων για να σκαρφαλώνουν επιτρέπει στους δύο αξιαγάπητους «γίγαντες» να αποσύρονται, να ξεκουράζονται, τα τρώνε ή να βρίσκουν σκιά, όντας ορατοί από τους επισκέπτες. Λιμνούλες, ρυάκια και καταρράκτες τους επιτρέπουν να δροσίζονται το καλοκαίρι. Μιας και τα πάντα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν και ήλιο και σκιά, η ομάδα σχεδιαστών δημιούργησε δύο οικοσυστήματα: ένα πυκνό ομιχλώδες δάσος και ένα δάσος μπαμπού. Ανάλογα την εποχή, οι Μάο και Σινγκ έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν κατά μόνας – μόνον την περίοδο του ζευγαρώματος τα πάντα πλησιάζουν το ένα το άλλο – και τα δύο. Στο ισόγειο της δομής φιλοξενείται εστιατόριο με ανεμπόδιστη θέα και προς το «σπίτι» των πάντα και προς το γειτονικό «καταφύγιο» ελεφάντων.

newsit.gr