Μπορούμε να κάνουμε σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Οι επιτρεπόμενοι λόγοι για να βγεις από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης, το τρέξιμο ή η βόλτα του σκύλου, κάποια τελετή ή για να πας στη δουλειά.

Σε καμία οδηγίες δεν περιλαμβάνεται το να επισκεφτείς το σπίτι του ερωτικού συντρόφου σου για να συνευρεθείτε. Τα ραντεβού στην εποχή του κορωνοϊού έχουν μόνο ψηφιακή μορφή, για το καλό της δημόσιας υγείας.

Αυτή η συνθήκη δεν είναι εύκολη για πολλούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην μηχανή αναζήτηση της Google οι χρήστες ψάχνουν με την ίδια συχνότητα συμβουλές για την καραντίνα αλλά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ίσως να φαίνεται περίεργο να ανησυχεί κανείς για την ερωτική του ζωή την ώρα που τα θύματα του κορωνοϊού ολοένα και αυξάνονται. Η απομόνωση μας απέδειξε όμως ότι είναι πολύ πιθανό να σε πιάνει πανικός για την ασφάλεια των αγαπημένων σου και ταυτόχρονα να νιώθεις αναστατωμένη για το γεγονός ότι δεν έχεις την ελευθερία να βγεις ερωτικό ραντεβού.

Αν δεν περνάς την καραντίνα με τον αγαπημένο σου, οι εβδομάδες της πανδημίας σημαίνουν έλλειψη σεξ. Εκτός αν μένεις με κάποιον συγκάτοικο και ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας. Αν πάλι είσαι με τον αγαπημένο σου θα περάσεις καλά. Ή όχι;

Οι επίσημες οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν αναφέρουν συγκεκριμένα πράγματα αλλά σίγουρα είναι κατηγορηματικοί σε οποιαδήποτε επαφή αν ένας από τους δύο νοσεί ή έχει συμπτώματα.

Αν μπορείς να διατηρήσεις ζωντανή την σεξουαλική σου ζωή κρατώντας και τις απαραίτητες αποστάσεις τότε αυτό είναι ιδανικό. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.

 

Μπορούμε να κάνουμε σεξ στην πανδημία;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι μπορείς να κάνεις σεξ εφόσον είστε και οι δύο απόλυτα υγιείς, δεν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα και δεν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα ή έχετε συμπτώματα τα πράγματα αλλάζουν. Θα πρέπει να έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την αυτοαπομόνωση, να μην έχουν εμφανιστεί συμπτώματα και να μην έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί ή έχει συμπτώματα. Κι αυτό υπό προυποθέσεις.

Η καθηγήτρια Claudia Estcourt, ειδική της Βρετανικής Ένωσης για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV αναφέρει στην Guardian: “Είναι ασφαλές για τα ζευγάρια που είναι στο ίδιο σπίτι που έχουν απομονωθεί για περισσότερες από 14 μέρες να κάνουν σεξ. Θυμηθείτε όμως ότι κάθε φορά που κάποιος από τους δύο βγαίνει από το σπίτι έχει πιθανότητες να έχει κολλήσει τον ιό. Θα πρέπει να ξαναπεράσουν 14 μέρες καραντίνας για εκείνον για την περίπτωση που ήρθε σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό ή εκδηλώνει συμπτώματα.”

Αν σκέφτεσαι να συναντήσεις κάποιον σε άλλο σπίτι για να κάνεις σεξ: ΟΧΙ. Δεν υπάρχει στις επιλογές της καραντίνας. “Γι ανά συμμορφωθείτε με όσα συμβουλεύει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης, είναι σημαντικό να έχετε σεξουαλική συνεύρεση με τον σύντροφό σας μόνο αν ζείτε στο ίδιο σπίτι. Δεν θα πρέπει να κάνετε σεξ αν αυτό σημαίνει ότι θα αγνοήσετε τις οδηγίες και θα πάτε σε άλλο σπίτι” υπογραμμίζει η Estcourt.

Μπορούμε να κάνουμε σεξ αν ένας από τους δύο έχει κορωνοϊο ή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει; Αν κάποιος από τους δύο έχει εμφανίσει συμπτώματα τότε το τελευταίο πράγμα που θα περάσει από το μυαλό του είναι το σεξ. Ο πυρετός και ο ξηρός βήχας δεν είναι σε καμία περίπτωση αφροδισιακά.

Αν κάποιος στο ίδιο σπίτι ή ο σύντροφος σου με τον οποίο έκανες πρόσφατα σεξ έχει συμπτώματα του Covid-19 τότε θα πρέπει να απομονωθείς για 14 ημέρες για να αποφύγεις να κολλήσεις κι εσύ. Αυτό σημαίνει καμία σωματική επαφή και προφανώς ούτε σεξ.

Η Estcourt αναφέρει: “Γνωρίζουμε ότι ο Covid-19 μεταδίδεται πιο εύκολα στις επαφές στο ίδιο σπίτι. Η μετάδοση γίνεται μέσω σωματιδίων στον αέρα και των επιφανειών που έχουν μολύνει.”

Αν είστε στο ίδιο σπίτι οι πιθανότητες να κολλήσετε τον Covid-19 μέσω των συνηθισμένων δραστηριοτήτων είναι πολύ περισσότερες από ότι από το σεξ γιατί υπάρχει συνεχής καθημερινή επαφή. Παρόλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι το φιλί στο στόμα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης. Κι αν κάποιος έχει απομονωθεί επειδή έχει εμφανίσει συμπτώματα ή πιθανότητα έχει εκτεθεί στον ιό, δεν πρέπει να κάνει καθόλου σεξ την περίοδο της καραντίνας.”

 

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω του σεξ;

Ο ιός μεταφέρεται κυρίως μέσω των σωματιδίων. Ενώ λοιπόν δεν υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί να μεταφερθεί μέσω των γεννητικών οργάνων, θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του σάλιου οπότε αν ο σύντροφό σου εμφανίσει συμπτώματα ή υπάρχει πιθανότητα να έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει, τότε μην κάνετε σεξ.

Ο Δρ Carlos E. Rodríguez-Díaz, αναπληρωτής καθηγητής πρόληψης και δημόσιας υγείας του George Washington University, αναφέρει στην Telegraph: “Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής: κολπικής ή πρωκτικής. Ωστόσο, το φιλί είναι μια πολύ συνηθισμένη κίνηση κατά τη διάρκεια του σεξ και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου. Κατά συνέπεια, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού.”

 

Μπορώ να κάνω σεξ αν έχω αυτοαπομονωθεί;

Η γρήγορη απάντηση είναι όχι. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την καραντίνα για να σταματήσει την εξάπλωση του φονικού ιού. Αυτό προφανώς έχει το προβάδισμα έναντι της σεξουαλικής σου ζωής.

Υπάρχουν όμως χάρη στο ίντερνετ πολλοί τρόποι να περάσουμε καλά και από απόσταση. Υπάρχουν dating apps που μπορείς να αξιοποιήσεις για να “βγεις” ραντεβού και να κάνεις τις ψηφιακές σου συναντήσεις χωρίς να κινδυνεύεις ούτε εσύ ούτε κάποιος άλλος συμπολίτης μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για ψηφιακό σεξ: sexting, ερωτικά βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Ένας ολόκληρος ψηφιακός κόσμος στη διάθεσή σου για να τον εξερευνήσεις με ένα από τα διαδικτυακά σου ραντεβού.

Σημείωση: Τα sex toys σου θα πρέπει να τα διατηρείς όσο καθαρά διατηρείς τα χέρια σου, πλένοντάς τα με νερό και σαπούνι. Αν θα τραγουδήσεις ή όχι το “happy birthday” για να κρατήσεις χρόνο είναι δική σου επιλογή.

Άρτεμις Θύμιου – marieclaire.gr