Ναύπακτος: Κομβικός μήνας ο Οκτώβριος με αισιόδοξα μηνύματα για το Γηροκομείο (Φωτό)

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Ναυπακτίας, το οποίο έχει εδώ και χρόνια βαλτώσει λόγω διαφόρων ζητημάτων, με πολλές μάλιστα προεκτάσεις, φαίνεται πως μπορεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει και πάλι.

Ο λόγος για το γηροκομείο που βρίσκεται στην Παλαιοπαναγιά, του οποίου τις εργασίες δρομολογεί και εποπτεύει το ίδρυμα Γεωργίου. Καπορδέλη- Ιωάννη Ξύκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τον Οκτώβριο αναμένονται εξελίξεις στο θέμα, καθώς η πλευρά το μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας εδώ και μήνες με τον γιο του πρόσφατα θανόντα Ι. Ξύκη, εξετάζοντας μία σειρά προτάσεων τόσο για την ολοκλήρωση του έργου, όσο και για την έναρξη λειτουργίας του. Η «Ε» μπήκε στο χώρο και σας παρουσιάζει και πλούσιο φωτορεπορτάζ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο.

Το έργο του γηροκομείου έρχεται από αρκετά χρόνια πριν, και έως σήμερα έχει περάσει μία σειρά από στάδια, μερικά εκ των οποίων μάλιστα υπήρξαν και θυελλώδη. Με τη συμβολή τριών ανθρώπων που δώρισαν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους για να φτάσει έως εδώ, του Γ. Καπορδέλη (δωρητής του οικοπέδου), του Ι. Ξύκη (χρηματοδότης μέρους του έργου) και του Δ. Γαλάνη (χρηματοδότης του έργου μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του, με υπουργική απόφαση), το έργο προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σήμερα που μιλάμε υπολείπονται κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί, ενώ φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας του, χτισμένος όμως πάνω σε μία υγιή βάση. Υπό τη σκέπη του ιδρύματος «Γ. Καπορδέλη- Ι. Ξύκη», τη διαχείριση του οποίου έχουν ως πρόεδρος ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως αντιπρόεδρος ο εκάστοτε δήμαρχος και το Δ.Σ. του, φαίνεται πως πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εξεύρεση λύσης.

 

Η αποκατάσταση των σχέσεων

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει ανοίξει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του γιου του Ι. Ξύκη και του μητροπολίτη Ναυπάκτου. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της μητρόπολης, έγινε πλέον κατανοητό ότι η διαχείριση των χρημάτων του σπουδαίου δωρητή δεν είχε κανένα μεμπτό σημείο, παρά τα όσα λέγονταν κατά καιρούς. Η δικαίωση του μητροπολίτη μέσω όλων των ελέγχων που έγιναν, και με εντολή εισαγγελέα, αποτελεί καθώς φαίνεται για τους κληρονόμους του Ι. Ξύκη κάτι παραπάνω από απόδειξη για την ορθή διαχείριση του έργου. Ήδη μάλιστα από την περασμένη άνοιξη, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, ξεκίνησε ένας κύκλος νέων συζητήσεων, που στόχο έχει την εξεύρεση λύσης και για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την έναρξη λειτουργίας του.

 

Σημαντική συνάντηση τον Οκτώβριο

Οι δύο πλευρές έχουν συναντηθεί από κοντά, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αναφέρουν πηγές μας, ότι έχουν ανταλλάξει σειρά κειμένων στην προσπάθειά τους να προχωρήσει το έργο. Παρότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, αυτό που είναι φανερό είναι πως υπάρχει διάθεση για θετική κατάληξη των πραγμάτων, με τον Οκτώβριο μάλιστα ως μήνα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εδώ αναμένεται να καθίσουν για μία ακόμα φορά στο ίδιο τραπέζι η πλευρά του ιδρύματος στη Ναύπακτο (Γ. Καπορδέλη- Ι. Ξύκη), με τους εκπροσώπους του ιδρύματος του Ι. Ξύκη στην Αμερική (το γιο του Κ. Ξύκη και τους συνεργάτες του), βάζοντας όλα τα δεδομένα επί τάπητος προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να χρηματοδοτηθεί η αποπεράτωση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το ποσό που απαιτείται είναι περίπου 500.000- 600.000 ευρώ και αφορά κάποιες υπολειπόμενες κατασκευαστικές παρεμβάσεις, καθώς και την αγορά του εξοπλισμού. Η εξεύρεση αυτών των χρημάτων, όπως γίνεται κατανοητό, είναι μείζονος σημασίας, και όπως όλα δείχνουν ο Ι. Ξύκης, που πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή, μέσω του ιδρύματός του στην Αμερική μπορεί να αποτελέσει και πάλι κομβικό παράγοντα του ζητήματος.

 

Πρώτος στόχος

Οι δύο πλευρές, αυτή τη στιγμή, δεν διαρρέουν τίποτα περισσότερο σχετικά με το ακριβές πλαίσιο των προτάσεων που είναι στο τραπέζι, με το μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο να μας δηλώνει μόνο ότι οι συζητήσεις είναι σε πολύ καλό δρόμο. Αισθανόμενος άλλωστε δικαιωμένος μετά τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε, αφού όλα όσα του καταμαρτυρήθηκαν για το θέμα δεν αποδείχθηκαν ποτέ με στοιχεία, ο μητροπολίτης φαίνεται να έχει βάλει πλέον σκοπό να τελειώσει το έργο, έχοντας το πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Μάλιστα ήδη μελετά και την επόμενη ημέρα, την έναρξη λειτουργίας του δηλαδή, καθώς και εκεί θα απαιτηθούν πόροι. Τα περίπου 700.000 ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τη δομή, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της, δεν είναι λίγα χρήματα, και εάν δεν εξασφαλιστούν μέσω ενός βιώσιμου και ρεαλιστικού πλάνου είναι δεδομένο πως ο μητροπολίτης, μέσω του ιδρύματος, δεν θα έβαζε ποτέ το κλειδί στην πόρτα για να ξεκινήσει.

 

Πλάνο και για τη λειτουργία

Ως προς το κεφάλαιο αυτό, της λειτουργίας δηλαδή του γηροκομείου, όπως προαναφέραμε, φαίνεται πως η πλευρά του ιδρύματος του Ι. Ξύκη στην Αμερική να είναι θετική στο να βοηθήσει και σε αυτή την ενότητα. Το πόσο σημαντικό είναι τούτο, βέβαια, το αντιλαμβάνεται ο καθένας από τη στιγμή που μιλάμε για μία δομή με έως και 60 φιλοξενούμενους, αλλά και 30 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Γιατί εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η έναρξη λειτουργίας του γηροκομείου συνεπάγεται και την πλήρη κάλυψη όλων των προϋποθέσεων που θέτει το κράτος, για να δώσει και το δικό του «οκ». Οι προβλέψεις άλλωστε των μελετητών είναι τέτοιες που θα μιλάμε για μία πλήρως εξοπλισμένη δομή, με όλα τα σύγχρονα μέσα παροχής υπηρεσιών.

Η «Ε» αυτή την εβδομάδα, με αφορμή και το ρεπορτάζ που σας παραθέτουμε, μπήκε στο χώρο του γηροκομείου, και σας παρουσιάζει ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί εντός του. Ο χρόνος που περνά χωρίς να γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων είναι δεδομένο πως προκαλεί τη δική του φθορά, ανεβάζοντας μάλιστα το κόστος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν. Σήμερα που μιλάμε, βέβαια, όλα δείχνουν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να μείνουν ως έχουν για πολύ ακόμα.

Eφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου