Ναύπακτος: Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα πλατάνια του Γριμπόβου

Ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, βρέθηκε στην πόλη της Ναυπάκτου από το πρωί της Τρίτης κάνοντας αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο, μετά και του κρούσμα μεταχρωματικού έλκους που παρουσιάστηκε σε ένα από τα πλατάνια της Ψανής. Από τις οδηγίες του προέκυψαν και οι άμεσες εργασίες στο χώρο, με συνέπεια την κοπή δύο δέντρων. Η εικόνα αυτή θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το τι μπορεί να συμβεί στην πόλη σε περίπτωση που δεν είμαστε προσεκτικοί στο μέλλον. Σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ο καθηγητής την εικόνα της πόλης, δεν δίστασε να πει πως η παραλία του Γριμπόβου είναι πολύ περισσότερο επίφοβη, στην περίπτωση που εκεί εμφανιστεί η ασθένεια, λόγω κυρίως του μεγέθους των πλατάνων.

Στην πόλη της Ναυπάκτου βρέθηκε από το πρωί της Τρίτης το ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, προκειμένου να εξετάσει τα πλατάνια του παραλιακού μετώπου μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας που παρουσιάστηκε σε ένα από αυτά της Ψανής. Το μεταχρωματικό έλκος, αποτελεί πλέον το νούμερο ένα κίνδυνο γι’ αυτά και με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει θεραπεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί η Ναύπακτος οφείλει να θωρακιστεί παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, αν θέλει στο μέλλον, και μάλιστα στο άμεσο, να μη βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων καταστάσεων.

Η επί τόπου αυτοψία
Ο κ. Τσόπελας, παρουσία του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα, των αντιδημάρχων Θ. Κοτρωνιά και Ζ. Χοχτούλα, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σπ. Τσέλιου, του πρώην δημάρχου Τ. Λουκόπουλου, του δασάρχη Ναυπάκτου Γ. Ράπτη, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, καταρχάς επισκέφθηκε το σημείο όπου έχει εντοπιστεί το πλατάνι με την ασθένεια, δίνοντας μάλιστα επί τόπου τις πρώτες οδηγίες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της μόλυνσης, μιας και πλέον αυτός είναι ο κύριος στόχος. Συγκεκριμένα και με δεδομένο πως το εν λόγω δέντρο είναι το πιο δυτικό της παραλίας στο ύψος του Φλοίσβου, αναφέρθηκε καταρχάς πως άμεσα θα πρέπει να διανοιχθεί ένας αύλακας βάθος ενός περίπου μέτρου μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πλατάνου προς τα ανατολικά του (και τα δύο σήμερα φαίνονται υγιή), ώστε στο σημείο εκείνο να κοπούν οι ρίζες που υπάρχουν. Έτσι θα απομονωθούν όλα τα δέντρα από το τρίτο στη σειρά και μετά, αποκλείοντας την από εκεί μετάδοση της ασθένειας, ενώ ο αύλακας αυτός θα σφραγίσει επί της ουσίας την όποια σύνδεση μεταξύ τους, τουλάχιστον κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι εργασίες αυτές μάλιστα έγιναν ήδη από το πρωί της Τετάρτης, παρουσία και του καθηγητή.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κ. Τσόπελα, θα έπρεπε να κοπεί το δεύτερο δέντρο της σειράς, αυτό που είναι ακριβώς δηλαδή δίπλα από το σημερινό άρρωστο, ακολουθώντας στην ουσία το πρωτόκολλο που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα κι αν αυτό έως σήμερα δεν έχει εμφανίσει σημάδια της ασθένειας. Ως προς αυτό ο καθηγητής υπήρξε κάθετος, τονίζοντας στους παριστάμενους πως εάν δεν γίνει αυτό στην ουσία θα παρανομήσουμε, καθώς αποτελεί σαφή οδηγία για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Τέλος θα έπρεπε να λάβει χώρα η κοπή του πλατάνου που έχει προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος, με πολύ προσοχή όμως, καθώς ακόμα και τα πριονίδια που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εργασία, είναι πιθανόν να μεταφέρουν την ασθένεια στα διπλανά τους.

 

Προσοχή στις εργασίες
Μεταξύ των όσων ανέφερε ο καθηγητής, υπήρξε κάθετος για τη χρήση των μηχανημάτων στην παραλία, τονίζοντας πως θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί η είσοδός τους στην ακτή, όσα κι αν είναι τα μέτρα απόστασης από τα δέντρα, ενώ για εκείνα που εκτελούν εργασίες κλαδέματος τόνισε πως θα πρέπει να απολυμαίνονται αυστηρά. Ο κ. Τσόπελας εστίασε μάλιστα τη συμβουλή του ως προς αυτές τις δύο παραμέτρους λέγοντας πως ο δήμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε κάθε εργασία που γίνεται, το ίδιο και οι επαγγελματίες της περιοχής κι αυτό γιατί η παραμικρή πληγή που μπορεί να δημιουργηθεί μπορεί να αποβεί μοιραία για κάθε δέντρο.

Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο στα μηχανήματα που επιχειρούν στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και στα μεγάλα ενδεχόμενος οχήματα που περνούν και μπορεί να ακουμπήσουν στα κλαδιά ενός πλατάνου, είτε μεταδίδοντας την ασθένεια, στην περίπτωση που την είχαν πάρει από κάπου αλλού, είτε παίρνοντας το μικρόβιο εάν το δέντρο που ήρθαν σε επαφή είναι άρρωστο, με κίνδυνο να το μεταφέρουν σε κάποιο άλλο. Γι’ αυτό και ο καθηγητής τόνισε πως τα πλατάνια θα πρέπει να κλαδεύονται, πάντα με προσοχή και βάσει των κανόνων απολύμανσης, αποφεύγοντας έτσι και τις επαφές με διερχόμενα οχήματα, αλλά και τον κίνδυνο να σπάσουν κάποια από τα κλαδιά τους, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Ερωτηθείς για το πότε υπολογίζει πως προσβλήθηκε με την ασθένεια το πλατάνι της Ψανής, από το οποίο ξετυλίγονται οι διαδικασίες, είπε πως βάσει της εικόνας του αυτό συνέβη έως και δύο χρόνια πριν.

Εξέταση όλου του παραλιακού μετώπου
Ο καθηγητής στη συνέχεια πραγματοποίησε έλεγχο σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τη Βαριά έως και το Γρίμποβο σύμφωνα με το πρόγραμμα, βλέποντας από κοντά το σύνολο των δέντρων, τα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε δεν του είναι άγνωστα καθώς έχει έρθει ξανά στην πόλη για λογαριασμό τους, όταν πριν δύο χρόνια είχε χρειαστεί η παρέμβαση στο χώρο του ΚΕΠ για κάποιο που εκεί είχε νοσήσει. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στους ανθρώπους που τον συνόδευαν, η εικόνα τους φαίνεται καλή, χωρίς να έχει δια της όψης εντοπίσει κάποιο άλλο με την ασθένεια. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί ένα δεύτερο στο μέσο της παραλίας της Ψανής, το οποίο κίνησε τις υποψίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό φαίνεται να ξεράθηκε από άλλο λόγο.

 

Ζώνη υψηλού κινδύνου το Γρίμποβο
Ο κ. Τσόπελας, επίσης, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έχουν αναπτυχθεί στην πόλη οι φυτεύσεις των εν λόγω δέντρων είπε πως σε πολύ πιο επικίνδυνο ζώνη βρίσκεται η παραλία του Γριμπόβου καθώς εκεί οι αποστάσεις μεταξύ των δέντρων είναι πολύ μικρότερες από εκείνες στην Ψανή, πράγμα που καθιστά πολύ πιο επίφοβη τη μετάδοση της ασθένειας στην περίπτωση που εμφανιστεί. Το μέγεθός τους επίσης είναι ένας ακόμα παράγοντας που κατατάσσει την ανατολική παραλία της πόλης στην κόκκινη ζώνη κινδύνου, επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμησή του αυτή θα πρέπει να τύχει ακόμα πιο ιδιαίτερης προσοχής, τόσο από τους φορείς, όσο και από τους επαγγελματίες αλλά και τους πολίτες. Ο καθηγητής, σε συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια, σημείωσε πως θα πρέπει όλοι να καταλάβουν και να φανταστούν ένα σενάριο που αφορά για παράδειγμα την παραλία του Γριμπόβου. Στην περίπτωση, είπε, που νοσήσει ένα από τα μεγάλα της πλατάνια, τότε θα πρέπει να κοπεί εκτός από το ίδιο, και εκείνα που βρίσκονται δίπλα του, αριστερά και δεξιά. Μπορεί άραγε να το κάνει κανείς εικόνα αυτό;

Η φύτευση άλλων δέντρων
Αναφερόμενος σε πιθανές λύσεις που μπορεί να δοθούν ανέφερε μεταξύ άλλων και τη φύτευση άλλων δέντρων, ανάμεσα στα πλατάνια, προκειμένου αυτά να αποτελέσουν «τείχος» προστασίας, αφού το μεταχρωματικό έλκος δεν έχει αποδειχθεί πως προσβάλει άλλα εκτός των συγκεκριμένων. Ο κ. Τσόπελας, μάλιστα, δεν δίστασε να πει πως η πόλη θα πρέπει να εξετάσει κάποια στιγμή τις εναλλακτικές που έχει στην περίπτωση που το πρόβλημα γίνει έντονο, σημειώνοντας πως μία πολύ καλή λύση θα ήταν το δέντρο υγράμβαρη, το οποίο προσομοιάζει με εκείνο του πλατάνου.

«Γίνεται καλή δουλειά»
Μιλώντας στην «ε» ο κ. Τσόπελας τόνισε καταρχάς πως στην πόλη της Ναυπάκτου επί του θέματος γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά εδώ και χρόνια, από όλους του εμπλεκόμενους φορείς, δασαρχείο, δήμο και Λιμενικό Ταμείο. «Αν δεν προσέξετε, όμως, τότε η ασθένεια μπορεί να μην αφήσει κανένα πλατάνι ζωντανό», μας είπε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο σοβαρό είναι το θέμα. Μάλιστα, μετά και την επίσκεψη που έκανε στο Ευπάλιο, μας είπε πως σε σημείο του χωριού το πρόβλημα ήδη έχει πάρει διαστάσεις καθώς φαίνεται πως αρκετά πλατάνια έχουν νοσήσει.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν συνέχεια των ρεπορτάζ που η «ε» έχει κάνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες για το θέμα, επιμένοντας όμως και σήμερα στο πόσο σημαντικό είναι ως ζήτημα. Αυτή τη φορά, δε, όλα όσα καταγράφουμε προέρχονται από τα χείλη ενός ανθρώπου που γνωρίσουν το θέμα όσο λίγοι στην Ελλάδα, πράγμα που κάνει τα λεγόμενά του πολύ πιο σημαντικά.

https://www.emprosnews.gr/