Την πρόθεσή του να συνεργαστεί με οποιονδήποτε συμφωνεί και μπορεί να μοιραστεί το όραμά του για μια Περιφέρεια δυναμική και εξωστρεφή εκφράζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα »FREE TUPOS», ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στην αξία και στην ικανότητα του ανθρώπου που θα προσφέρει και θα συγκρουστεί με τα προβλήματα, ώστε να αλλάξει το »μίζερο παρελθόν με ένα καλύτερο μέλλον».

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Κύριε Φαρμάκη, λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς από τον κ. Μητσοτάκη, θα θέλαμε τις πρώτες εντυπώσεις και τα σχόλια σας, για την επιλογή.

Όπως είπα και στην πρώτη ανακοίνωση, είναι τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη η εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στο πρόσωπό μου. Ξέρω ποιος είμαι, τι θέλω και τι μπορώ να κάνω.

Γι’ αυτό και δέχτηκα με χαρά αυτή την ευθύνη. Ανήκω σε μία γενιά που κλήθηκε να πληρώσει ακριβά τα λάθη του παρελθόντος και τις πολιτικές νοοτροπίες που μας μετέτρεψαν σε «φτωχοσυμπέθερους» της Ευρώπης.

Και ένας βασικός εκφραστής αυτών των νοοτροπιών είναι ο σημερινός Περιφερειάρχης που μετά από δύο θητείες έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα όραμα ανάπτυξης για την περιοχή μας.

Επιθυμία μου λοιπόν είναι να εκπροσωπήσω αυτή τη γενιά, αλλά και το σύνολο των πολιτών που κουράστηκαν να μεγαλώνουν, να κάνουν οικογένειες και παιδιά, να φτάνουν να γίνονται παππούδες και γιαγιάδες, χωρίς να βλέπουν κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο.

Υπήρξαν πολλές οι φορές που ασκήσατε δριμεία κριτική στον νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα. Εστιάσατε στο γεγονός του μη μετρήσιμου έργου στην Αιτωλοακαρνανία. Που είναι ο μύθος και που η αλήθεια στην κριτική σας αυτή;

Η αλήθεια είναι αυτή που εγώ, εσείς και όλοι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας βλέπουμε γύρω μας. Έναν νομό που ακόμα θρηνεί για… «τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα», που δεν βρίσκει διεξόδους ανάπτυξης και στην οποία ό,τι καλό γίνεται το οφείλει σε μεμονωμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Ποιό είναι λοιπόν το έργο του κ. Κατσιφάρα στην Αιτωλοακαρνανία;

Μήπως ότι παριστάνει τον «τροχονόμο» των χρημάτων του περιφερειακού ΕΣΠΑ, τα οποία μάλιστα μοιράζει ακόμα και ως μη όφειλε, σε έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το ΕΣΠΑ των υπουργείων ή από κρατικούς πόρους;

Στα οκτώ χρόνια θητείας του, πόσο ανέβηκε το ΑΕΠ της περιοχής μας, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, πόσο βελτιώθηκαν οι προοπτικές μας;

Δυστυχώς για τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, οι πολίτες ξέρουν, βλέπουν και αξιολογούν. Και σε αυτό που ξέρουν και αξιολογούν οι πολίτες δεν υπάρχει κανένας μύθος…

Γιατί πιστεύετε ότι στην περίπτωση που εκλεγείτε, θα είστε καλύτερος ή πιο σωστός Περιφερειάρχης;

Αυτή την ερώτηση, προφανώς δεν θα την απαντήσω εγώ. Θα την απαντήσουν οι συμπολίτες μας όταν έρθει η ώρα.

Επειδή ο νέος εκλογικός νόμος δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών και προεκλογικών και κυρίως μετεκλογικών, την επόμενη μέρα και πέρα από το αποτέλεσμα θα συνεργαστείτε και με ποιους;

Παρά το γεγονός ότι προφανώς θα κυλήσει πολύ νερό ακόμα στο αυλάκι μέχρι να διαμορφωθούν πλήρως οι συσχετισμοί, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Μπορώ αλλά και θέλω να συνεργαστώ με οποιονδήποτε συμφωνεί και μπορεί να μοιραστεί το δικό μας όραμα και σχέδιο για μία Περιφέρεια που θα είναι εξωστρεφής και δυναμική και βασικά θα αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία δουλειών και θέσεων εργασίας και δεν θα αρκείται απλώς σε… μερικές φτυαριές τσιμέντου ή ασφάλτου.

Είμαι και θα είμαι πάντα έτοιμος για συνεργασία με όποιον είναι πρόθυμος να αναμετρηθεί με την κορυφή και να εγκαταλείψει την ευκολία του πάτου.

Η προεκλογική σας ρητορική θα συνοδεύεται από ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα, ή θα ακολουθήσετε την πεπατημένη, δηλαδή μόνο κριτική στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής;

Ήδη μίλησα για «όραμα και σχέδιο».

Κατά συνέπεια, μέσα στο επόμενο διάστημα όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν το σχέδιό μας. Ωστόσο, μην γελιόμαστε, πολλές φορές τα σχέδια από μόνα τους δεν λένε τίποτα.

Η αξία βρίσκεται στον άνθρωπο, στην ικανότητα και τη διάθεσή του να προσφέρει, να συγκρουστεί με τα προβλήματα, να κάνει τομές, να αλλάξει το μίζερο παρόν με ένα καλύτερο μέλλον.

Και να είστε βέβαιοι πως θα συγκροτήσουμε μία δυναμική και αξιόμαχη ομάδα, που θα έχει και τη διάθεση αλλά και την ικανότητα να τα κάνει όλα αυτά.

Επικριτές της υποψηφιότητάς σας κάνουν λόγο για »πολιτική απειρία» και στενά κομματική υποψηφιότητα. Τι απαντάτε;

Τους ευχαριστώ πολύ.

Γιατί, ειλικρινά, θεωρώ προσόν την «πολιτική απειρία» μου εφόσον το μέτρο σύγκρισης είναι η «πολιτική εμπειρία» του κ. Κατσιφάρα που έχει αποδείξει πόσο ανώφελη και επιζήμια υπήρξε για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και γιατί είμαι περήφανος για την πολιτική μου ταυτότητα που είναι ασύμβατη με τον λαϊκισμό και δεν χωρίζει τους Έλληνες σε «καλούς» και «κακούς».

Στέκομαι ενώπιον των συμπολιτών μου χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου, με στόχο να υπηρετήσω το σύνολο της κοινωνίας της Περιφέρειας, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.