Νίκος Καραπάνος: Σε δυναμικό, αναπτυξιακό δρόμο ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου

Την αλλαγή, επί της θητείας του, παλαιών νοοτροπιών που πήγαν πίσω το Μεσολόγγι, η οποία οδήγησε σε μια νέα εποχή, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ”FREE TUPOS”, ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης Νίκος Καραπάνος.

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

 

-Ξανά υποψήφιος στον Δήμο της Ι.Π.Μεσολογγίου. Γυρνώντας πίσω το χρόνο , αλλά και σήμερα, ποιές είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και πως τις αντιμετωπίζετε ως δήμαρχος;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή από την αρχή της θητεία της είναι ασφαλώς το οικονομικό αδιέξοδο που βίωσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το 2014.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αριθμητικά ανέρχονταν σε  5.271.613 ευρώ, σήμερα όχι μόνο έχει μηδενιστεί, αλλά πλέον ο Δήμος μας μετρά πλεόνασμα στο Ταμείο του που επιστρέφει στους δημότες μέσω έργων κοινής ωφέλειας. Κι αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης που όλοι βιώσαμε.

Εάν δεν λυνόταν το οικονομικό και ο Δήμος δεν ξέφευγε από την δεινή του κατάσταση, κανένας προγραμματισμός δεν θα ήταν εφικτός.

 

-Γνωρίζουμε ότι προτεραιότητά σας ήταν και είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής που θα μεταφράζεται σε μετρήσιμο οικονομικό, εκτός των άλλων, αποτέλεσμα. Το πετύχατε;

Στη διάρκεια της θητείας μας έγιναν παρεμβάσεις που είχαν θεσμικό αλλά και τεχνικό χαρακτήρα οι οποίες όχι μόνο έχουν θέσει ισχυρά θεμέλια και υποδομές, αλλά μακροπρόθεσμα προσθέτουν αξία στην περιοχή καθώς αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Ξεχωρίζω από αυτές τις παρεμβάσεις την πιστοποίηση των  Ιαματικών λουτρών Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, την ανακήρυξη του παλαιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ως αρχιτεκτονικού μνημείου, το «άνοιγμα» του Λιμανιού Μεσολογγίου με νέους χώρους εστίασης που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες ειδικά τους θερινούς μήνες, την δημιουργία νέων υποδομών στις παραλίες, την αναβάθμιση μουσειακών χώρων και την προσέλκυση ενδιαφέροντος επισκεψημότητας σε καθημερινή βάση, την αναβάθμιση των Εορτών Εξόδου σε ένα γεγονός που ξεπερνά κατά πολύ πλέον τα σύνορα της χώρας  και την  διάσωση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και την μετατροπή του σε ένα ακόμη σημείο πολιτισμού για την πόλη του Μεσολογγίου και το Δήμο.

Εκτός αυτών, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιείται σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό αλλάζει πλέον οριστικά τα δεδομένα, βάζοντας το δήμο μας σε ένα δυναμικό αναπτυξιακό δρόμο. Θεωρώ λοιπόν ότι έγινε ένα μεγάλο «άλμα» στο μέλλον αυτού του τόπου.

 

-Υπήρξαν λάθη στην έως τώρα θητεία σας και ποιά;Αιφνιδιαστήκατε στο θέμα των μεταναστών;

Ασφαλώς υπήρξαν λάθη. Όταν γίνεται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια, πάντα υπάρχει ο κανόνας του απρόβλεπτου.

Οι όποιες παραλείψεις αντιμετωπίσθηκαν ψύχραιμα θεωρώ απ όλους μας. Να σας θυμίσω πως ο Δήμος μέσα σε τέσσερα χρόνια κηρύχθηκε δυο  φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αντιμετώπισε πλήθος άλλων προκλήσεων, ανάμεσά τους και το μέγα θέμα της υδροδότησης του Αιτωλικού το οποίο εν τέλει λύσαμε.

Σχετικά με το θέμα των μεταναστών πράγματι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός, ο οποίος όμως δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή.

Πολιτικοί φορείς όπως οι βουλευτές του νομού, η Περιφέρεια και υπηρεσίες κομβικής σημασίας για το ζήτημα, δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή. Ήταν κακό που θελήσαμε να ενημερωθούμε για κάτι που συμβαίνει στον τόπο μας; Να καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας;

Αναμένουμε ένα ειλικρινή διάλογο με τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Μεσολόγγι. Και καλό θα ήταν αυτός ο διάλογος να είχε προηγηθεί της επιστολής του κ. Βίτσα.

 

-Πως έχετε στο μυαλό σας το μέλλον του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου και σε τι θα επιμείνετε και πάλι;

Αναφέρθηκα πριν λίγο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Μέσα από την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, την αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου, τις αστικές αναπλάσεις και τη δημιουργία ενός νέου φιλικού και φιλόξενου περιβάλλοντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η εξωστρέφεια ωστόσο είναι αυτό που αποκαλείτε ως «μέλλον».

Η αλλαγή των όποιων παλαιών νοοτροπιών που πήγαν πίσω αυτό τον τόπο και η είσοδος σε μια νέα εποχή για όλους μας. Η δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτού του τόπου γνώριζε πολύ καλά πως θ αντιμετωπίζει προκλήσεις τις οποίες και επιβαλλόταν να υπερβεί.

Και το έπραξε στο ακέραιο. Χωρίς να υπολογίσει το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Στόχος μας λοιπόν είναι να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Με έργο αποδεδειγμένο, με αποφάσεις άμεσες και λειτουργικές, με τόλμη ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

 

-Ασκήσατε έντονη κριτική στο νόμο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Γιατί;

Έχω τοποθετηθεί στο θέμα, συντασσόμενος πλήρως με την απόφασή της ΚΕΔΕ. Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονίσω πως η κάθε διοικητική αλλαγή η οποία επιχειρείται από το κεντρικό κράτος, θα πρέπει να έχει ως στόχο την επίλυση προβλημάτων κι όχι την δημιουργία περισσότερων.

Να γίνεται με βάση τον καλόπιστο διάλογο. Δεν αντιλαμβάνομαι πως ένα νέο πρόγραμμα εφαρμόζεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης.

 

 

-Βρισκόμαστε πια μπροστά σε νέα δεδομένα. Σας απασχολεί και σε ποιό βαθμό το ενδεχόμενο συνεργασιών , ακόμη και πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου  του 2019 και σε ποιό βαθμό είναι εφικτές;

Ο συνδυασμός μας ήταν και είναι πάντα ανοικτός σε ανθρώπους που μπορούν κι έχουν τη θέληση να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Αυτό είναι αξίωμα για εμάς.

Κάθε συνεργασία είναι εφικτή στη βάση γόνιμου διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και σύνθεσης δυνάμεων. Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσω είναι πως ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δεν είναι πλέον μια απλή τυπική υπηρεσία όπου απλά υπογράφονται  χαρτιά και τίποτε περισσότερο.

Απαιτεί  κατάθεση δυνάμεων, τεχνογνωσίας και ασφαλώς πολύ δουλειά.

Κατά συνέπεια, είμαστε στη διάθεση κάθε δημότη που θέλει να προσφέρει στον τόπο του πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κομματικά ή άλλα «στεγανά».

Δε μας αφορά αυτό. Έχουμε πλέον προχωρήσει στις αντιλήψεις μας για την διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.