Νίκος Ζαχαράκης: Ο Πατρινός ερευνητής που έσωσε ασθενή σε τελικό στάδιο καρκίνου

Σώζοντας από βέβαιο θάνατο µια ασθενή µε καρκίνο του µαστού, την κακοήθεια που είχε σκοτώσει την ίδια του τη µητέρα έναν χρόνο νωρίτερα, ο Πατρινός ερευνητής δρ Νίκος Ζαχαράκης βρέθηκε στην πρώτη γραµµή της έρευνας για τον καρκίνο και έδωσε ελπίδα σε εκατοµµύρια καρκινοπαθείς στον κόσµο.

Με την οµάδα του στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, ο δρ Ζαχαράκης έγινε πρώτη είδηση διεθνώς θεραπεύοντας µε το πιο εξατοµικευµένο είδος ανοσοθεραπείας που έχει εφαρµοστεί ποτέ την 52χρονη Τζούντι Πέρκινς, στην οποία οι γιατροί έδιναν µόλις τρεις µήνες ζωής.

Ο πατρινός επιστήμονας που κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο! Ποιος είναι ο Νίκος Ζαχαράκης

Ο Έλληνας ερευνητής και η οµάδα του ανέδειξαν πριν από µερικούς µήνες τις τεράστιες δυνατότητες της ανοσοθεραπείας µε Τ-λεµφοκύτταρα και της εξατοµικευµένης ιατρικής γενικότερα. Η ασθενής µε καρκίνο του µαστού σε τελικό στάδιο, µε πολλαπλές µεταστάσεις στο συκώτι και στον θώρακα, όπου όλοι οι προηγούµενοι κύκλοι θεραπειών δεν είχαν κανένα αποτέλεσµα, είδε την κακοήθεια να εξαφανίζεται και παραµένει υγιής µέχρι σήµερα, δυόµισι χρόνια µετά τη θεραπεία.

Ο δρ Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980 από µητέρα µοδίστρα και πατέρα ζαχαροπλάστη, πήρε το πτυχίο του στη Χηµεία και το µεταπτυχιακό του στην Ιατρική Χηµεία από το Πανεπιστήµιο Πατρών.

Στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ, για να κάνει διδακτορικό στην Ανοσολογία και τη Μικροβιολογία, όπου γνώρισε τον καθηγητή Στίβεν Ρόζενµπεργκ στο NCI, ο οποίος του πρότεινε να ηγηθεί της κλινικής δοκιµής στην Πέρκινς.

Όπως ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής», η θεραπευτική προσέγγιση είναι ακόµα «σε πειραµατικό στάδιο και δεν µπορούµε να µιλάµε για ευρεία εφαρµογή της προς το παρόν». Η οµάδα του, µετά το ρηξικέλευθο επίτευγµα, συνεχίζει τον αγώνα εναντίον του καρκίνου κάνοντας κλινικές δοκιµές σε µορφές επιθηλιακών καρκίνων, του µαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του πνεύµονα και γυναικολογικών κακοηθειών.

thebest.gr