Νομοθετική ρύθμιση για τριετίες και μισθό κοινωφελούς εργασίας

Τις επόμενες ημέρες θα περάσει από την Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για σύνδεση κατώτατου με κοινωφελή εργασία, θα βγει η σχετική εγκύκλιος που θα συνδέει τον κατώτατο μισθό με τις τριετίες και η Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κάτω των 25 ετών.

Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων σήμερα από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

 

Κοινωφελή εργασία

Ρύθμιση για την σύνδεση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με το νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ έχει έτοιμη το υπουργείο Εργασίας.

Η ρύθμιση αυτή θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτή, οι προσληφθέντες θα λάβουν αναδρομικά τις αυξήσεις του Φεβρουαρίου με το μισθό του Μαρτίου.

 

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους προσληφθούν από 1.1.2019. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των μισθωτών ανέρχεται σε 13,33%, συνεπώς η επιδότηση αφορά το 50% του συνολικού εργοδοτικού κόστους για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγείται κατ’ έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, η δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2019 ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών που συνόδευε τη σχετική τροπολογία, «η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα μέτρο τόνωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας το οποίο θα τύχει εφαρμογής στο σύνολο των νέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που είναι έως και 25 ετών, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του εργασιακού και εν γένει του βιοτικού τους επιπέδου».

 

Τριετίες

Σε ότι αφορά στις τριετίες ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση της Έφης Αχτσιόγλου

Εισήγηση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους έξι μήνες –μετά το οριστικό τέλος των μνημονίων- έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της πλήρως απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας που παραλάβαμε στις αρχές του 2015.

Στόχος μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, έναν στόχο που τον εξειδικεύουμε στις επιμέρους κατευθύνσεις της καταπολέμησης της ανεργίας, της ενίσχυσης του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων.

Για τους στόχους αυτούς δουλεύουμε πάνω σε τρεις πυλώνες, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Φυσικά η δουλειά σε κάθε έναν από αυτούς τους πυλώνες τότε μόνο αποκτά αξία εφόσον συνοδεύεται με αποτελέσματα και στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Παρότι η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα των παρεμβάσεών μας τα οποία και θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.

aftodioikisi.gr