O Δήμος Ξηρομέρου στην Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων

psinakis

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εκτεινόταν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Σε όλη την ελληνική επικράτεια εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά συνέπεια, υπάρχουν Πόλεις οι οποίες διαθέτουν: – Αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, σε άλλους βρίσκεται σε εξέλιξη η ανασκαφή ή έχουν κυρωθεί ως αρχαιολογικοί χώροι χωρίς να έχουν ξεκινήσει εργασίες. – Μουσεία με πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως π.χ. το Μουσείο Αθηνών, Δελφών, Βεργίνας κτλ. – Περιοχές παγκόσμιας εμβέλειας τοπόσημα, όπως π.χ. συμβαίνει με το Μαραθώνα και την περιοχή του Τύμβου ή με το Δήμο Λαμιέων και την περιοχή των Θερμοπυλών. Οι αναφορές που έγιναν στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό βρίσκονται στη βάση κάθε σύγχρονης Φιλοσοφίας, σκέψης και πολιτικού συστήματος. Η πρόταση δημιουργίας μιας σύγχρονης Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων με βάση τις μέχρι τώρα αναφορές είναι ευρέως αποδεκτή και αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για το εγχείρημα που επιδιώκουμε. Σκέψη μας είναι να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε δυνατότητες διασύνδεσης και να ενισχύσουμε τις διοικητικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τεχνογνωσία στα θέματα του πολιτισμού, μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου πολυεπίπεδης πολιτιστικής συνεργασίας με την επωνυμία «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων».

Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια συνεργασίας για θέματα που αφορούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Κατά συνέπεια κάθε Δήμος που διαθέτει: – Αρχαιολογικούς χώρους – Μουσεία με αρχαιολογικά ευρήματα – Περιοχές με παγκόσμιας εμβέλειας τοπόσημα, καλείται να στηρίξει, να αναδείξει και να προωθήσει τα πολιτιστικά στοιχεία του με ελάχιστη τεχνογνωσία και υποστήριξη.

Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ • Θα έχει ως κεντρικό στόχο τη δικτύωση των Πόλεων που διαθέτουν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικά μουσεία και ιστορικά τοπόσημα. • Θα ανταλλάσει Τεχνογνωσία. • Θα προωθεί τη συνεργασία με κοινές Εκδηλώσεις, Συνέδρια και Επισκέψεις, Έρευνες και Μελέτες, όπως και στην καθιέρωση κοινών προτύπων, αλλά και συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς. • Θα διευκολύνει και θα προάγει τη διασυνοριακή, διακρατική ή/και διαπεριφερειακή συνεργασία. • Θα υλοποιεί δράσεις εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της με ή και χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. • Θα συνεργάζεται με Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς.

Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ • Θα συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα και με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. • Θα συνεργάζεται με τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) • Θα ανταλλάσσει πληροφορίες και εμπειρίες σε θέματα πολιτισμού. • Θα προβάλει και θα αξιοποιεί την Αρχαία Πολιτισμική Φιλοσοφία και Παράδοση. • Θα διασφαλίζει μέσα από δράσεις του, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού. • Θα ενισχύει τη συμμετοχή του Πολίτη και των φορέων των Τοπικών Κοινωνιών στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της.

Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εμείς οι Υπογράφοντες: Συνδυάζουμε τη δυναμική μας προκειμένου να κάνουμε γνωστό τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό σε Παγκόσμια βάση. Μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες μας. Προωθούμε τη συνεργασία σε κάθε πεδίο πολιτισμού. Αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις με στόχο την επικοινωνία του έργου μας στους πολίτες. Παρέχουμε πληροφορίες και κατάρτιση στους εργαζόμενους και στους πολίτες μας. Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες είχαν ιδρυθεί Ελληνικές πόλεις στην αρχαιότητα. Συμφωνούμε, δεσμευόμαστε στα ανωτέρω και δηλώνουμε ότι απώτερος στόχος μας είναι η Ίδρυση, η Οργάνωση και η Διατήρηση του Δικτύου μας υπό την επωνυμία «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων».

ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

 

Αγ. Νικολάου

Δελφών

Ιλίου Λοκρών Νισύρου

Σπάρτης Αθηναίων

Διονύσου Ιστιαίας

Αιδηψού Λουτρακίου

– Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Ξηρόμερου

Σπάτων

-Αρτέμιδας Αίγινας Διστόμου

– Αράχοβας

– Αντίκυρας

Κάσου

Μαλεβιζίου

Παλλήνης

Σπέτσων

Αλιβερίου Δωρίδος Κέας Μαρκόπουλου – Μεσογαίας Πάρου Στυλίδας Αλίμου Ελευσίνας Κεφαλονιάς Μεγαλόπολης Πειραιώς Σφακίων Αμαρίου Επιδαύρου Κηφισιάς Μεγανησίου Πεντέλης Τανάγρας Αμαρουσίου Ερέτριας Κιμώλου Μεγαρέων Περάματος Τήλου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας Ερμιονίδας Κορίνθου Μεσσήνης Πλατανιάς Τριφυλίας Άνδρου Ερυμάνθου Κρωπίας Μήλου Πόρου Ύδρας Ανωγείων Ευρώτα Κυθήρων Μυκόνου Πύλου Νέστορος Φαιστού Άργους Μυκηνών Ζακύνθου Κύθνου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Ρόδου Φυλής Αρχαίας Ολυμπίας Ήλιδας Κύμης Ναυπλιέων Σαλαμίνας Χαλκιδέων Αχαρνών Θηβαίων Κω Νέας Σμύρνης Σερίφου Ωρωπού Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης Ιθάκης Λαυρεωτικής Νεμέας Σικυωνίων

Τελετή Υπογραφής 
Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και 
Πολιτιστικούς Φορείς της Βορείου Ελλάδας, με σκοπό την Ίδρυση
“Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων”.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2016 και ώρα 18:00, 
στην Αίθουσα  Έφεσος Ι του Ξενοδοχείου Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη 
(13o χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Περαίας).
Nα σημειωθεί οτι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Νοτίου Ελλάδας, με σκοπό την Ίδρυση «Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα κυρίου Ηλία Ψινάκη.