Και εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, ήρθε η ιστορία του κορωνοϊού και η αναστολή του Ο.Σ.Δ.Ε. να μας αποδείξει ότι …το χωρίς πάτο βαρέλι είναι γεμάτο ψεύδη, λάσπη και υποκρισία μεγέθους που πραγματικά μας ξεπερνά.

Γνωρίζαμε εξ αρχής τι συμβαίνει. Και είμαστε εμείς, άλλωστε, αυτοί που έχουμε καταγγείλει επισήμως καταστάσεις που, επιτέλους, πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσουν το θλιβερό παρελθόν για τον αγροτικό χώρο.

Ωστόσο, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι οι δήθεν υπερασπιστές του Ο.Σ.Δ.Ε., των παραγωγών, των συνεταιρισμών ακόμη (sic), θεματοφύλακες τάχα των κανονισμών, θα έφταναν σε τέτοιο σημείο αυτοεξευτελισμού.

Κατάφεραν αυτές τις μέρες να ξεπεράσουν ακόμη και τον εαυτό τους.

Κατάφεραν, όμως, πολλά περισσότερα την ίδια στιγμή.

Κατάφεραν να αποδείξουν ακόμη και στους πλέον πιστούς τους φίλους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει, το μόνο που υπάρχει, το μόνο που τους κάνει να ξενυχτάνε το βράδυ, είναι …το ταμείο.

Τίποτε άλλο.

Ούτε ο πόνος για τον έρμο τον αγρότη που θα στριμωχτεί στα Κ.Υ.Δ. και ως ευπαθή ομάδα θα κολλήσει τον κορωνοϊό ο καημένος ούτε η αγωνία για τις επιδοτήσεις των παραγωγών ούτε τίποτε απ’ όλα αυτά. Απ’ την αρχή το θέμα ήταν …το ταμείο.

Μόνο αυτό έχει σημασία.

Και όσοι δώσαμε τη μάχη για να ανοίξει το on line (το on line, επαναλαμβάνουμε) ξέραμε καλά ότι στην αντίπερα όχθη κατοικοεδρεύει η χίμαιρα.

Προχωρήσαμε, όμως, χωρίς φόβο.

Αλλά με πάθος.

Πάθος για την αλήθεια, για τη λογική, για το καλώς εννοούμενο συμφέρον του αγρότη.

Και για μια ακόμη φορά κληθήκαμε να υπερασπιστούμε το αυτονόητο.

Να εξηγήσουμε, δηλαδή, ότι δεν γίνεται, ρε αδερφέ, την ώρα που το κράτος προσπαθεί να ανακαλύψει την επί της ουσίας ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη στιγμή που άπαντες προσπαθούν να στήσουν on line υπηρεσίες, εσύ να έχεις την έτοιμη, τη δοκιμασμένη, την απολύτως ασφαλή on line πλατφόρμα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. …και να την κατεβάζεις!!!

Αυτά, δεν γίνονται!

Κουβέντα, όμως, για το on line. Ούτε μια λέξη… Έτσι!

Όσο για τα Κ.Υ.Δ., προφανώς θα ισχύσει ότι και για όλες τις υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία. Η πολιτεία έχει δώσει οδηγίες, το Υπ.Α.Α.Τ. εξέδωσε ανακοίνωση που περιγράφει τη διαδικασία, αν χρειαστεί κάτι να εξειδικευτεί περαιτέρω θα το κάνει, στα δε Κ.Υ.Δ. υπεύθυνοι άνθρωποι βρίσκονται, γνωρίζουν κι αυτοί τι πρέπει να προσέξουν.

Από ΄κει και πέρα, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν τόσο το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού …όσο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί, σε σχέση με τις τιμολογήσεις, για παράδειγμα ή για όποια πιθανή καταγγελία, είτε αφορά τα Κέντρα, ως Κέντρα Υποβολής, είτε αφορά το on line.

Δεν χρειάζεται να εξηγούμε μονίμως τα αυτονόητα!

Μια παρατήρηση μόνο: θα περίμενε κανείς σε αυτή την κρίση που τόσο βαθιά επηρεάζει και την αγροτική οικονομία, να υπάρξει …ψυχραιμία, λογική και νηφαλιότητα.

Αντ’ αυτού, κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό που προέχει είναι… το εγώ και το συμφέρον τους.

e-ea.gr