Ομιλία απηύθυνε ο Γιώργος Ππαπανδρέου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE), με θέμα «Τι διδαχθήκαμε από την ελληνική κρίση: απόψεις από τον Γ. Παπανδρέου».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν γινόταν το δημοψήφισμα του 2011, η κυβέρνηση θα το είχε κερδίσει και ότι έτσι η χώρα θα έβγαινε γρηγορότερα από το πρόγραμμα διάσωσης και θα ήταν σε καλύτερη θέση στις αγορές.

Επίσης, σημείωσε ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα ήταν εάν θα μείνουμε στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με θυσίες.

Όπως υπογράμμισε: «Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει, θα το είχαμε κερδίσει. Οι Έλληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα. Έως το 2012-13 θα είχαμε βγει από την κρίση και από το πρόγραμμα διάσωσης. Θα είχαμε βέβαια να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα βγαίναμε στις αγορές και σε καλύτερη θέση».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, τα δύο κόμματα που επιδιώκουν την εξουσία προτείνουν και πάλι πράγματα «πελατειακά».

aixmi.gr