Συνεπώς, αντί της ερχόμενης Πέμπτης που είχε προγραμματιστεί αρχικά η συνεδρίαση ώστε να συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η συζήτηση μεταφέρθηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση όπου τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα τοποθετηθούν επί του συνόλου των θεμάτων που απασχόλησαν την Επιτροπή επί 18μηνο («Ερρίκος Ντυνάν»-Αθροσκοπήσεις-Φάρμακο και ΚΕΕΛΠΝΟ) και στις 10 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα στο πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο εισηγητής Σάκης Παπαδόπουλος μετέφερε στα μέλη της επιτροπής συνοπτικά το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την επιβάρυνση της δημόσιας δαπάνης στο φάρμακο κάνοντας λόγο για 23 δισ. ευρώ περίπου για το φάρμακο και 85 δισ. περίπου ευρύτερα στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη γενική τοποθέτησή του δήλωσε ότι «στο σχέδιο πορίσματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στο θέμα διαφθορά και υγεία» και εξήγησε ότι «οι αναφορές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες για να επισημανθεί ότι η Ελλάδα που αλλάζει σελίδα, δεν πρέπει να επιτρέπει τη διαιώνιση τις διαφθοράς στο δημόσιο βίο και ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας». Ο εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μίλησε ακόμα για «διασπάθιση χρήματος στο χώρο της υγείας από το 1997-20014» και σημείωσε ότι «μαζί με τα εξοπλιστικά η υγεία αποτελούσε βασική αιτία της χρεοκοπίας και εν συνεχεία της φτωχοποίησης της χώρας».

Σχετικά με τα αντιικά εμβόλια ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελούν κραυγαλέα και ύποπτη υπόθεση κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» και προσέθεσε ότι «ο τότε υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος ζήτησε τη σύναψη δανείου για αγορά εμβολίων λόγω της πανδημίας, πήρε 223 εκατομμύρια ευρώ δάνειο και 16 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και από τα 16 εκατομμύρια εμβόλια, εμβολιάστηκαν μόνο 400.000 περίπου πολίτες».

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ενώπιον της επιτροπής ότι «με το πόρισμα του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει την πρόθεση να σπιλώσει κανένα» και έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες πρώην υπουργών και στελεχών.

Ν.Δ.: Ατεκμηρίωτο και ασύνδετο το πόρισμα

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Γιώργος Βλάχος από τη μεριά του χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «ατεκμηρίωτο και ασύνδετο» τονίζοντας ότι «το πόρισμα που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα». Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα ο κ. Βλάχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το 2009 υπήρχε πανδημία και επειδή οι πολίτες δεν πείστηκαν ώστε να κάνουν όλοι το εμβόλιο αυτό, δεν σημαίνει ότι η προμήθεια ήταν λάθος».

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι «πολλές δόσεις από αυτές που παραγγέλθηκαν, δεν παραδόθηκαν και φυσικά δεν πληρώθηκαν» και εξήγησε ότι «το ποσό του δανείου που ζήτησε τότε ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος αφορούσε ολόκληρη την αντιμετώπιση πανδημίας». Τέλος ο κ. Βλάχος δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του που τότε, σε συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που κινδύνευσε δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που δεν χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος και ας μείνανε κάποια εμβόλια».

Αναφορικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ο κ. Βλάχος, τέλος, υποστήριξε ότι αυτή «μετά το 2000 αυξήθηκε παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα δεδομένου ότι μπήκαν καινοτόμα φάρμακα στην αγορά».

ΔΗ.ΣΥ.: Το φάρμακο παραμένει μεγάλος “ασθενής”

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε στην επιτροπή το 30σέλιδο πόρισμα του κόμματός της και εξέφρασε τη δυσφορία της ότι η επιτροπή δεν αφιέρωσε όσο χρόνο θα έπρεπε για την εξέταση του θέματος «Φάρμακο».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ακόμη ότι «το φάρμακο παραμένει ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας αλλά και πρόκληση επενδύσεων» και προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να παραγνωρίσει την μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που υπήρξε από την περίοδο 2005-2009.

Κ.Κ.Ε.: Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν ευθύνη για τα όσα γίνονται στο φάρμακο

Ο εισηγητής του Κ.Κ.Ε., Γιώργος Λαμπρούλης με τη σειρά του κατηγόρησε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Ν.Δ. αλλά και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαχρονικά για τα όσα γίνονται στον τομέα «Φάρμακο» και σημείωσε ότι το φάρμακο αποτελεί ένα από τους κρίκους της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ποτάμι: Δεν βρέθηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ως εισηγητής του Ποταμιού, δήλωσε ότι «δεν βρέθηκαν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων» και συμπλήρωσε ότι «τα συμπεράσματα που υπάρχουν στο πόρισμα είναι ότι ουδεμία ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία, δεν υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών, όμως υπάρχουν πολιτικά πολλά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν και δεν εξαιρείται και αυτή η κυβέρνηση». Συμφώνησε δε και αυτός με τη σειρά του με την κ. Χριστοφιλοπούλου ότι αφιερώθηκε πολύ λίγος χρόνος από την Επιτροπή για το «Φάρμακο».

Τέλος, ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστήριξε απόλυτα το πόρισμα της πλειοψηφίας και σημείωσε ότι δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών αλλά να αναδείξει γεγονότα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη.

newsit.gr