Οι εικόνες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα, με εκατοντάδες μετανάστες να συνωστίζονται για να κάνουν τα χαρτιά τους ή για να πάρουν το πολυπόθητο άσυλο που να τους δίνει την δυνατότητα να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη.

Σίγουρα δεν ήταν καθόλου κολακευτικές για την χώρα μας και σε αυτό ασφαλώς δεν ευθύνονται οι μετανάστες, αλλά το ίδιο το σύστημα που αναγκάζει τους ανθρώπους αυτούς να περιμένουν μήνες ολόκληρους για τα αυτονόητα.

Το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων, Νίκος Παπαγεωργίου, τονίζει ότι και στην Πάτρα από την στιγμή που άνοιξε η Υπηρεσία Ασύλου μετά από τόσους μήνες, θα δημιουργηθούν ανάλογα προβλήματα.

«Το σύστημα πάει με ρυθμούς χελώνας, η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και η πανδημία άφησε σίγουρα δεκάδες υποθέσεις πίσω από την στιγμή που η υπηρεσία ήταν κλειστή».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου έχουν μείνει πίσω δεκάδες συνεντεύξεις που ήταν να παρθούν πριν από την πανδημία, με τους μετανάστες να περιμένουν πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

Επίσης χρειάζονται να γίνουν δεκάδες ανανεώσεις καρτών, ενώ πήρε μία παράταση έξι μηνών η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας, μετά από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμα που σίγουρα θα κάνουν πιο αργή την όλη διαδικασία που σημείωνε και πριν από τον κορωνοϊό μεγάλη καθυστέρηση έτσι και αλλιώς. Το κυριότερο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, έχει να κάνει με τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης.

Ο ίδιος τονίζει: «Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να έχουν έναν προσωρινό αριθμός ασφάλισης για να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας το διάστημα που οι διαδικασίες για το άσυλο και την μόνιμη εγκατάσταση τους στην χώρα είναι σε εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή το γράμμα αυτό του νόμου είναι κενό. Δεν έχουν δοθεί οι αριθμοί αυτοί ασφάλισης, τους πρόλαβε η πανδημία και οι μετανάστες είναι στον αέρα από κάθε άποψη».

arxiki