Πλάτανος: Αφιέρωμα στον ταχυδρόμο μπάρμπα Γιάννο Κορδώνη

Τότες που δεν υπήρχε το διαδίκτυο, το skype, τα κινητά και περισσότερο τα σταθερά τηλέφωνα που θεωρούνταν είδος πολυτελείας γιατί σύνδεση δεν υπήρχε, η μόνη δίοδος επικοινωνίας ήταν το ταχυδρομείο.

Όλοι μας περιμέναμε τα νέα, οι μανάδες από τα παιδιά τους, τα γράμματα των ξενιτεμένων ,τα παιδιά από τους γονείς τους. Το δύσκολο αυτό έργο είχαν επωμιστεί οι ταχυδρόμοι εκείνης της εποχής. Μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες , αυτοί οι «παντός καιρού» ακάματοι εργάτες φρόντιζαν καβάλα στο μουλάρι τους η πολλές φορές με ποδαρόδρομο μέσα στη λασπουριά, με χιόνι ή πάγο που περόνιαζε τα κόκαλα τους, να μοιράζουν τα γράμματα σε όλα τα χωριά.

Ένας από αυτούς ήταν και ο μπάρμπα Γιάννης Κορδώνης από τον Πλάτανο. Ο Πλάτανος ήταν το χωριό των ταχυδρόμων. Ο μπάρμπα Γιάννης ήταν μία ξεχωριστή μορφή ένας απλοϊκός άνθρωπος αυτός πού έφερνε τά καλά και τά κακά μαντάτα στα χωριά μας για πολλές δεκαετίες. Καλοκάγαθος έτρεχε να φέρει το καλό χαμπέρι από τον γιό στην μάννα πού έμεινε στο χωριό, την επιταγή η τά δολάρια για να ζήσει η υπόλοιπη οικογένεια. Ποιός δεν θυμάται τον μπάρμπα –Γιάννο καβάλα στη Ρούσα του με καταιγίδα με ένα μέτρο χιόνι να φτάνει στο χωριό να φέρει τά γράμματα και τά φάρμακα. Ηταν χαρακτηριστικός και θορυβώδης ο ερχομός του στο χωριό μας. Με το που έβγαινε στου Ροντήρη (στον σημερινό Αη Λιά) βάραγε την τρομπέτα του να τον ακούσουν οι νοικοκυρές που έβγαιναν καρτέρι ανυπομονώντας να πάρουν κάποιο γράμμα. Διακριτικότατος όπως απαιτούσε το επάγγελμα του , αλλά και ψυχοπονιάρης είχε για όλους έναν καλό λόγο. Το δρομολόγιο κλασσικό. Από το Κουσεντέικο το ρέμα κατηφόριζε προς το χωριό. Και η μόνιμη ερώτηση των μανάδων μας που παραφύλαγαν στα σοκάκια μήπως και λάβουν κάποιο γράμμα κι άμα δεν είχαν εκείνος να τους απαντά παρηγορητικά και να τους δίνει ραντεβού για το επόμενο δρομολόγιο.

Ηταν ενας ξεχωριστός άνθρωπος που δεν χάλαγε χατήρι σε κανέναν. Πλάτανος –Περίστα-Καστανιά-Λιόλιος –Χώμορη-Πέρκος-Διασελάκι –Αχλαδόκαστρο έχουν να λένε τον καλό τους λόγο για το Μπάρμπα Γιάννο. Απεβίωσε το 2010 στην Αθήνα. Η ιστορία του Πλατάνου αναφέρει ως ταχυδρόμους μέχρι τις μέρες μας τους Δημ. Ροντήρη , Ν. Σκουφή , Ν. Καραγεώργο , Ι. Δεδόπουλο , Ι. Κορδώνη , Ν. Δεδόπουλο Η. Ροντήρη , Απ. Τσουράπα και Ι. Βλάντη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

Ελαφρύ το χώμα του Πλατάνου να είναι μπάρμπα – Γιάννη . Η καταγωγή σου από την Ποκίστα, σώγαμπρος στον Πλάτανο ,ξάδερφος της μάνας μου , όταν ήμουν στο Γυμνάσιο στον Πλάτανο είχαμε γνωριστεί και με αγαπούσες πολύ . Θυμάμαι μια φορά που επέστρεφες από δρομολόγιο κοντά στον Αη Γιώργη πρόγκιξε η φοράδα και σε βρήκαμε τραυματισμένο . Μαζί με τη θεία μου Ασήμω Καραγεώργου σου δώσαμε τις πρώτες βοήθειες. Θυμάμαι ακόμα ότι στα γράμματα που περνούσαν από το Ταχυδρομείο Πλατάνου πάντα μου έγραφες επ΄ έξω ΄΄ γεια σου Θανάση ΄΄ . Να αναφέρω δε ,για την ιστορία , ότι παλιότερος ταχυδρόμος ήταν ο θείος μου Νικόλαος Καραγεώργος ΄΄ Παναονίκος ΄΄ . Τρία χρόνια έμεινα στο σπίτι του .

Αθανάσιος Νούλας – e-nafpaktia.gr