Πνευματικά δικαιώματα: Προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του Δημήτρη Μάρη

Ο οργανισμός «Αυτοδιαχείριση» ζητά την ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης του ΥΠΠΟΑ που επιτρέπει τη λειτουργία της Α.Ο.Δ. του επιχειρηματία

Δεν θα είναι εύκολος, καθώς φαίνεται ο δρόμος του Δημήτρη Μάρη όσον αφορά στην πρόθεσή του να εμπλακεί στη διαχείριση των πνευματικών δεδομένου ότι ήρθε ήδη η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της «IP HUB ΑE» της νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (Α.Ο.Δ.) πίσω από την οποία, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, βρίσκεται ο ίδιος.

Η προσφυγή έγινε από την «Αυτοδιαχείριση», τον Οργανισμό του Γιάννη Γλέζου, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις κομμάτι από την πίτα των πνευματικών δικαιωμάτων, με την χθεσινή κατάθεση αιτήματος ακύρωσης της διαπιστωτικής πράξης που έλαβε η Α.Ο.Δ. του επιχειρηματία, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και η οποία της εξασφαλίζει την δραστηριοποίησή στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ακύρωση αυτή ζητείται με το σκεπτικό ότι η εν λόγω Α.Ο.Δ. δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις του σχετικού νόμου καθώς δεν έχει προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την βιωσιμότητά της και να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση η κυρία Λίνα Μενδώνη για να δώσει άδεια λειτουργίας στην ΕΔΕΜ, τον νέο οργανισμό που επιθυμούν να φτιάξουν οι ίδιοι οι δημιουργοί!

Οι αντιδράσεις, πάντως, εναντίον της επιστροφής της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων σε ιδιωτικά χέρια, μετά την αποκάλυψη του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, είναι μαζικές και το αίτημα, από όλα τα σωματεία των δημιουργών, κοινό: άμεση χορήγησης άδειας λειτουργίας στην ΕΔΕΜ από την υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να μην επιδεινωθεί η ήδη εξαντλημένη οικονομικά κατάσταση των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών.

Αναστασία Κουκά – protothema.gr