Ποδαρικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών για το πρώτο «καυτό» τρίμηνο του ‘19

Με την… κληρονομιά του 2018 θα ξεκινήσει η πολιτική ατζέντα του νέου χρόνου. Το «Μακεδονικό», η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η συνταγματική αναθεώρηση, οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η Εξεταστική για την υγεία αλλά και ο νόμος για τα ΑΕΙ καθώς και αυτός που αναμένεται να αντικαταστήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη/Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και ένα σχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με δεδομένο ότι η πΓΔΜ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια η Συμφωνία των Πρεσπών να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο τη σκυτάλη παίρνει η ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο έλληνας Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να φέρει αμέσως τη Συμφωνία στη Βουλή. Αυτό συνεπάγεται ότι οι όποιες εξελίξεις θα «τρέξουν» γρήγορα καθώς ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να δηλώνει «ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν «όταν και εάν» έρθει στη Βουλή η Συμφωνία». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού στο θέμα με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα αναζητήσει για την κύρωσή της 151 ψήφους τουλάχιστον, τις οποίες δεν αποκλείεται ήδη να έχει εξασφαλίσει. Πρόταση μομφής αναμένεται να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει έως σήμερα τόσο ο αρχηγός της όσο και πλήθος στελεχών της γεγονός που θα καταδείξει και το πώς τοποθετείται το σύνολο των κομμάτων.

Η Κυβέρνηση τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες Ιανουαρίου ολοκληρώνει τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10%, γεγονός που σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτου, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν αρμόδιοι υπουργοί «θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στους μισθωτούς».

Μεγάλος αριθμός πολιτών περιμένει την εξέλιξη σχετικά με το νόμο Κατσέλη/Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ δεν αφήνει αδιάφορους κόμματα και ψηφοφόρους το αν θα έρθει προς ψήφιση ο προγραμματισμός της αρμόδιας Επιτροπής για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση ενώ απορίας άξιο είναι το αν θα έχουμε νόμο που θα οριστικοποιεί της σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

reader.gr