Σε ποια χέρια θα περάσουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία

Με ζεσταμένες μηχανές παραμένει ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας, ένα όψει των εξελίξεων οι οποίες αν και έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται, δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Τουλάχιστον όσο απλή είχαν πιστέψει εκείνοι που εκτίμησαν ότι τα ξένα funds θα πραγματοποιούσαν έναν… υγιεινό περίπατο στον κλάδο.

Αντίθετα, παρά τη σοβαρότητα των ξένων παικτών που κατεβαίνουν για να διεκδικήσουν την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής υγείας στη χώρα, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τα χοντρά πορτοφόλια, αλλά και από πολλές παραμέτρους, ακόμη δύσκολα διακρίσιμες. Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα …αφελληνισμού και του ιατρικού μετά τον ασφαλιστικό κλάδο είναι μια προοπτική που έχει ήδη ανοίξει…

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.  Μετά την εξαγορά της κλινικής metropolitan από το CVC Capital, το fund μελετά την επόμενη του κίνηση που θα ανοίξει τον δεύτερο κύκλο των εξελίξεων στην υγεία. Οι εξελίξεις ωστόσο δεν είναι μόνο ζήτημα προθέσεων ή κεφαλαίων, αλλά μιας σειράς επιχειρηματικών συσχετισμών και προσωπικών στρατηγικών που αλλάζουν σε καθημερινή φάση τα δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά τις υπογραφές στο deal του metropolitan το CVC capital, (ένα κεφάλαιο που δεν ενδιαφέρεται για το εύκολο χρήμα, αλλά τοποθετείται στρατηγικά στον κλάδο ανά την Ευρώπη) διέρρευσε ότι “αγοράζει” το Ερρίκος Ντυνάν. Μια εβδομάδα αργότερα διέρρευσε ότι “αγόρασε” ήδη την Ευρωκλινική. Τελικά καμία από τις δυο ειδήσεις δεν επιβεβαιώθηκε. Ακόμα.

Και ο λόγος δεν είναι ότι το CVC δεν έχει εξετάσει τα δυο αυτά νοσοκομεία. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι και τα δυο (όπως και ο όμιλος διαγνωστικών Euromedica) βρέθηκαν στα σκοπευτική του αμερικανικής καταγωγής, αλλά ευρωπαϊκής έδρας διαχειριστή κεφαλαίων 80 δισ. δολαρίων, αλλά αυτός “αναμένει”. Και ο λόγος της αναμονής είναι ότι το fund θα ήθελε να εξαντλήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί στρατηγικά για τον όμιλο του Υγεία, που αποτελεί και τον ιδεώδη του στόχο.

 

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει τόσο η Marfin Investment Group που διοικεί τον όμιλο του Υγεία, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς που τον ελέγχει μετοχικά, το θεραπευτήριο και τα παραρτήματα του δεν πωλούνται. “Ακόμη”, επισημαίνουν πηγές στο χώρο, οι οποίες εκτιμούν ότι τα πράγματα δεν θα είναι ίδια το 2018 ή το 2019. Ένας χρονικός ορίζοντας επαρκώς κοντινός για την… «τρόικα του Λουξεμβούργου». Την τριάδα δηλαδή που ηγείται του CVC και συναπαρτίζεται από τους Steve Koltes, Donald McKenzie και Rolly Van Rappard. Οι τρεις κινούνται μακροπρόθεσμα όπως αναφέρθηκε και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περιμένουν ένα ή και δυο χρόνια εάν αυτά αρκούν για να ωριμάσουν τύχουν συνθήκες πώλησης του Υγεία.

 

Μέχρι τότε κεντρικός ωφελημένος της απόβασης τους στον Φαληρικό όρμο είναι η απερχόμενη ιδιοκτησία του metropolitan που στην πράξη παρέμεινε στη διοίκηση (Βασίλης θεοχαράκης και Δημήτρης Σπυρίδης). Ο τελευταίος μάλιστα με σημαντικότατα κέρδη. Ο Δ. Σπυρίδης φέρεται να είναι αυτός που μέσω της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας Restitutionary Management Advice Limited, αγόρασε το πακέτο του Γιώργου Κούμπα (16% έναντι 6 εκατ. ευρώ) και το οποίο εφόσον πώλησε θα έχει αποσπάσει βάσει της συμφωνίας πάνω από 12 εκατ. ευρώ. H διατήρηση του μάνατζμεντ, με τον Θεοχαράκη στη θέση του προέδρου και τον Δ. Σπυρίδη σε αυτή του δ. συμβούλου ήταν κάτι σύνηθες για τις πρακτικές του CVC που πάντοτε τσεκάρει τις διοικήσεις. Έτσι οι δυο θα διαδραματίσουν στο νέο όχημα της Hellenic Healthcare ως «σημαντικοί μέτοχοι μειοψηφίας», και με τον τρόπο αυτό στις επόμενες κινήσεις του CVC.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ. Η περίπτωση του Υγεία είναι η πιο δύσκολη εξίσωση. Μέχρι πρόσφατα, κάθετα αντίθετοι σε μια πώληση ήταν τόσο η διοίκηση της Πειραιώς, όσο και το συγκρότημα της Marfin με επικεφαλής τον Θανάση Παπανικολάου αλλά και τον προερχόμενο από την Πειραιώς πρόεδρο Σταύρο Λεκάκο. Η ηγεσία του πάλαι ποτέ σχήματος του Ανδρέα Βγενοπούλου δεν θα ήθελε ποτέ να δει το πετράδι να αποχωρίζεται από το στέμμα.  Στην Τράπεζα Πειραιώς ορισμένα στελέχη είναι πιο επιχειρηματικά προσανατολισμένα και θα έβλεπαν έναν ακόμη πιο ισχυρό όμιλο Υγεία με την προσάρτηση και του Ντυνάν, που επίσης ανήκει ιδιοκτησιακά στην Πειραιώς. Η διοικητική αλλαγή στην Πειραιώς με την έλευση του Χρήστου Μεγάλου, αλλά και ορισμένες ακόμη αναμενόμενες αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση σύντομα θα ξεκαθαρίσουν τη στάση της τράπεζας: να πουλήσει το Ντυνάν (κάτι το οποίο επιχειρήσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν), να διαμορφώσει ένα πακέτο Υγεία – Ντυνάν για να ισχυροποιήσει το προς πώληση αντικείμενο, ή να ακούσει την άποψη της διοίκησης του Υγεία που με επικεφαλής τον Ανδρέα Καρταπάνη, θεωρεί ότι ο όμιλος Υγεία ως έχει είναι πολύ πιο ισχυρό asset απ’ ότι ως μέρος μιας μη ομοιογενούς ομάδας. Τον τελευταίο επιβεβαιώνουν και τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε όρο ημερών ο όμιλος για το 2016. Εάν το CVC δεν έχει νέα από το Υγεία ή το Ντυνάν, ο δρόμος θα είναι ανοικτός να κινηθεί προς την Ευρωκλινική. Μια επιλογή που θα προσφέρει στον Άγγελο Πλακόπητα του Global Finance την δυνατότητα της αποεπένδυσης. Αντίστοιχη δυνατότητα θα υπάρχει για το CVC και σε περίπτωση που το Ντυνάν γίνει στόχος των Κινέζων της Fosun.

 

Σενάρια για την Euromedica

Ολα αυτά αφήνουν έναν άλυτο γρίφο στο χώρο της υγείας. Την Euromedica του Θωμά Λιακουνάκου. Η επιχείρηση του επιχειρηματία των εξοπλισμών που βαρύνεται με υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ επιχείρησε πρόσφατα να διαψεύσει το ενδεχόμενο πώλησης των διαγνωστικών της κέντρων (μια διαρροή που είχε διακινηθεί τον προηγούμενο μήνα) και να εξωραΐσει τα οικονομικά της αποτελέσματα με μια μακροσκελή ανακοίνωση 114 σελίδων η οποία απλά επιβεβαίωνε τον κίνδυνο ρευστότητας. Παράλληλα συνεχίζει να διακινεί σενάρια επενδυτικού ενδιαφέροντος για το μέλλον της. Κοινός παρονομαστής, σημειώνουν ενημερωμένοι κύκλοι, είναι η εμμονή της διοίκησης να αποφεύγει τα σενάρια αντικατάστασης της στο πλαίσιο των σεναρίων αναδιάρθρωσης που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες. Το γιατί, κατά τους ίδιους κύκλους ίσως να έχει απλά ρήση σε άλλους κλάδους της οικονομίας…

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας