Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν βγήκαν στον «αφρό» οι παρασκηνιακές ζυμώσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ήταν αυτή που άνοιξε την πόρτα των μετακινήσεων στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την ψήφιση του προϋπολογισμού, μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν η κυβέρνηση έχει ή όχι την πλειοψηφία σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Και η συζήτηση αυτή φούντωσε ύστερα από την πρόθεση Καμμένου να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις χθες, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «βεβαίως και θα έχει (πλειοψηφία η κυβέρνηση) και είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό» (Real FM).

Οι δύο συν ένας των ΑΝ.ΕΛ.

Αποτέλεσμα εικόνας για κουντουρα παπαχριστοπουλος

Στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και του Μαξίμου, διαβεβαιώνουν έκτοτε ότι «έχουμε τους βουλευτές που χρειαζόμαστε». Κάποιοι ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και στους 155, δίχως ν’ αναφέρονται σε συγκεκριμένα ονόματα. Η κατάσταση, όμως, φαίνεται ότι προϊόντος του χρόνου αποκρυσταλλώνεται. Ήδη, με το ένα πόδι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή, έστω, έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση και να εγκαταλείψουν τους ΑΝ.ΕΛ. είναι Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις. Όλοι τους θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και θα συνεχίσουν «μέχρι τέλους» να στηρίζουν την κυβέρνηση. Μόνον ο τελευταίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν αυτό χρειαστεί.

Με τη… βοήθεια της Παπακώστα

Αποτέλεσμα εικόνας για κατερινα παπακωστα

Συμπεριλαμβανομένου του κ. Ζουράρι και των άλλων δύο βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. και με δεδομένο ότι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επίσης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός του κόμματος του Πάνου Καμμένου, είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σ’ αυτή την περίπτωση θα μετρά 148 βουλευτές. Και θα γίνουν 149 εάν σ’ αυτούς προστεθεί η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ναι μεν συνεργάζεται θεωρητικά με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο μετά την υπουργοποίησή της πως θα στηρίξει την κυβέρνηση, εάν εμφανιστεί «εθνική ανάγκη» προς τούτο.

Θεοχάρης-Δανέλλης στην «αγκαλιά» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Χάρης Θεοχάρης

Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται μόνο δύο βουλευτές προκειμένου να μη χάσει τη δεδηλωμένη. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι, έριξε γέφυρες σε Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής, αλλά το τελευταίο διάστημα εκφράζεται θετικά για την κυβέρνηση και τη συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκάθαρη στάση έχει διακηρύξει ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο οποίος τόνισε πως εάν συνδεθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τότε ο ίδιος θα πει «ναι» και στις δύο περιπτώσεις.

Οι ανεξάρτητοι και ο… Λεβέντης

Βασίλης Λεβέντης

Με αυτούς τους δύο, αθροίζονται ήδη 151. Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κλείνουν το μάτι και σε ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ προσβλέπουν και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, παρά τις… φωνές του Βασίλη Λεβέντη. Στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλώνουν εδώ και καιρό πως «η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με βουλευτές να κοιτούν είτε προς την Κουμουνδούρου είτε προς την Πειραιώς και τη Ν.Δ.». Για την ιστορία, από το κόμμα του κ. Λεβέντη έχουν ήδη αποχωρήσει βουλευτές προς όλα τα κόμματα: η κυρία Μεγαλοοικονόμου προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Γιώργος Κατσιαντώνης στη Ν.Δ. και ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς στο Κίνημα Αλλαγής.

«Ναι» στις Πρέσπες, «όχι» σε κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Υπάρχει, επίσης και η κατηγορία των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αποκλείουν το ενδεχόμενο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σ’ αυτούς ανήκει ακόμη και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού – πλην του κ. Δανέλλη, ασφαλώς. Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

reader.gr