Πόλεμος νεύρων μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας για τον Έβρο

Το εδαφικό ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο με αφορμή την παρουσία κλιμακίου της τουρκικής στρατοφυλακής και αστυνομίας στην περιοχή του Μελισσοκομείου έχει προκαλέσει δυο διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα αλλά και έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό.

Πριν από λίγο μάλιστα το υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που δηλώνει πως «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του ξένου τύπου αλλά και ελληνικών ιστοσελίδων που εμφάνιζαν τις τουρκικές δυνάμεις, να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας πράγματι βρέθηκαν στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες κι αποχώρησαν αφού πραγματοποίησαν σχετικές μετρήσεις στην περιοχή. Στο περιστατικό αυτό αντέδρασε έντονα η Αθήνα με διάβημα διαμαρτυρίας τόσο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη προς τον πρέσβη της Τουρκίας, όσο και σε ρηματική διακοίνωση προέβη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχάλη Διάμεση, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

 

Ποια είναι ακριβώς η διαφορά
Δεν πρόκειται για μια νέα υπόθεση, καθώς η διαφορά εντοπίζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

 

Πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό
Οι Τομεάρχες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζήτησαν να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα «για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει». Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών ότι υποβάθμισε το ζήτημα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο». «Ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο” απάντησε στους τομεάρχες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Νίκος Δένδιας, καταλήγοντας πως «το μόνο ερώτημα που απομένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Πριν λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε πως «είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του απόξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».

 

Παύλος Χρηστίδης: «Το πρόβλημα το έχει η Τουρκία»
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., Παύλος Χρηστίδης, δηλώνοντας (ΑΝΤ1) πως «το πρόβλημα το έχει η Τουρκία. Έχει εκνευρισμό και επιθετικότητα, δεν τις βγαίνουν τα πράγματα ούτε στην οικονομία ούτε και στον τρόπο που κινήθηκε στον Έβρο και τα νησιά τους προηγουμένους μήνες. Είναι προφανές ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Και συνεχίζει στο δρόμο της επιθετικότητας.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως οποιοδήποτε Έλληνας υπουργός, μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν είναι όσο προσεκτικές χρειάζεται. Δεν μπορεί να μιλάνε για λίγα μέτρα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον τρόπο με τον όποιο κινείται η χώρα . Άραγε, «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο»;

Απόστολος Μαγγηριάδης – reader.gr