Πώς αλλάζει η ζωή μας από τη Δευτέρα – Όλα τα μέτρα για την αγορά

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να στέλνουν SMS ή να κάνουν βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις τους εντός του νομού που διαμένουν.

Διαφορετική θα είναι η καθημερινότητά μας από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου, καθώς ξεκινά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η έξοδος από την καραντίνα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς συνοδεύεται από σωρεία αλλαγών στην εργασία, στις μετακινήσεις, στην διασκέδαση, στα ταξίδια.

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να στέλνουν SMS ή να κάνουν βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις τους εντός του νομού που διαμένουν. Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαΐου, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους κ.α., ενώ προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για όποιον αψηφά το μέτρο.

Παράλληλα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία (όπου αυτό είναι εφικτό) και αποφυγή των μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς παρά μόνο με Ι.Χ. (γι αυτό τον λόγο δεν θα υπάρχει και δακτύλιος).

Το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των καταστημάτων
Από αύριο θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών μετά την άρση των περιορισμών.

Συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και Κ.Τ.Ε.Ο.). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

 

11 Μαΐου
Στο δεύτερο στάδιο επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

 

18 Μαΐου
Στο τρίτο στάδιο, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

 

1η Ιουνίου
Στο τέταρτο στάδιο, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

Νέοι κανόνες αποστάσεων στα καταστήματα
Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των Κ.Τ.Ε.Ο. ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

 

Τι ισχύει για την μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στα Μ.Μ.Μ., τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Το υπουργείο μεταφορών θα επιβάλει μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση, ενώ θα αυξηθούν τα δρομολόγια στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

– Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό η συχνότητα των συρμών θα κατέβει στα 6 λεπτά τις ώρες αιχμής.

– Στο Τραμ στόχος είναι να φθάσει στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

– Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουν στα 1.000.

Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

 

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμφωνήθηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση. Συγκεκριμένα προβλέπονται τρεις ζώνες προσέλευσης (στις 07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.) και αντίστοιχα τρεις ζώνες αποχώρησης (στις 3.00, 4.00 και 5.00 μ.μ.)

Η εξ αποστάσεως και εκ περιτροπής εργασίας στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως και η άδεια ειδικού σκοπού που θα επανακαθορίζεται ανάλογα με το άνοιγμα των σχολείων.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαίο, τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων, ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

 

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους
Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπονται οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν τον Μάιο για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων ορίζεται:

– η παράταση της άδειας ειδικού σκοπού μέχρι τις 31 Μαΐου για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των οποίων τα παιδιά που πήγαιναν στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό.

– η παράταση μέχρι τις 31 Μαίου της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ή για επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, ή έκλεισαν με κρατική εντολή.

Ως απόρροια αυτού, το ύψος της αποζημίωσης προς τους εργαζόμενους θα είναι ανάλογο των ημερών αναστολής της σύμβασης και θα ανέρχεται στα 534 ευρώ, αντί 800 ευρώ που ήταν για το διάστημα των 45 ημερών.

Εξαίρεση θα υπάρχει για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και πέρα από το τέλος Μάιου με κρατική εντολή όπως για παράδειγμα στον κλάδο του Τουρισμού.

– η υποχρεωτική εργασία του 40% του προσωπικού, για τις επιχειρήσεις που σταδιακά ανοίγουν από Δευτέρα.

– η δυνατότητα ο εργοδότης να ανακαλεί την αναστολή της σύμβασης εργασίας πριν την ολοκλήρωση των 30 ημερών ή ακόμη και να την διακόπτει, προκειμένου ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην δουλειά του.

– η κάλυψη από το κράτος των εργαζόμενων που θα επιστρέψουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου, άρα και αποδοχών. Το κράτος προτίθεται να καλύψει το τμήμα του μισθού τους που θα έχει χαθεί, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα Sure, με πόρους από το ευρωπαϊκό ταμείο.

Αγγελική Μαρίνου – insider.gr