Τα POS βοηθούν χωρικούς να περάσουν σε μια νέα εποχή

Ενώ οι πολίτες των αστικών κέντρων της Κίνας κινούνται προς μία «κοινωνία χωρίς μετρητά» χρησιμοποιώντας μεθόδους πληρωμής μέσω κινητών τηλεφώνων, πολλοί κάτοικοι εκτός των μεγάλων πόλεων συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάληψη χρημάτων λόγω της έλλειψης ATM.

Ο Γουάνγκ Γουεντζχένγκ είναι από το χωριό Νταπίνγκ, μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο 2.500 μέτρων στην κομητεία Χετζχένγκ, στη νοτιοδυτική επαρχία Γκανσού.
Είναι από τις φτωχότερες περιοχές στην Κίνα και ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη, γεγονός που αποτρέπει τις τράπεζες να τοποθετήσουν εκεί αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑTM).

«Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε πληρωμές μέσω του κινητού τηλεφώνου εδώ», λέει ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για χρόνια έπρεπε να διασχίζουμε ολόκληρα βουνά απλά και μόνο για να κάνουμε μια κατάθεση, μια ανάληψη ή μια μεταφορά χρημάτων».

Σύντομα, για ανθρώπους όπως ο Γουάνγκ, αυτή η δοκιμασία σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα γίνει παρελθόν, καθώς οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές προωθούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ανοικτές σε όλους, στην κινεζική περιφέρεια, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους κατοικούν μακριά από αστικά κέντρα να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με χαμηλό κόστος. Στο Γκανσού, για παράδειγμα, οι κινεζικές τράπεζες συνεργάζονται με καταστηματάρχες σε χωριά και πόλεις δίνοντας τους συσκευές POS. Οι ντόπιοι μπορούν να καταθέσουν, να κάνουν ανάληψη ή να μεταφέρουν χρήματα μέσω των συσκευών αυτών, λύνοντας το πρόβλημα του να εγκατασταθούν ATM με υψηλό κόστος.

real.gr