Ένα στα δέκα παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν έκανε κανένα εμβόλιο το 2016 και κατά συνέπεια κινδυνεύει να προσβληθεί από διφθερίτιδα, τέτανο ή κοκκύτη.

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF αποκαλύπτει ότι 12,9 εκατομμύρια παιδιά σε σύνολο 116,6 εκατομμυρίων δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά έλαβαν μόνο μία δόση- από τις τρεις που είναι απαραίτητες- για να προστατευθούν από μεταδοτικές ασθένειες.

Το ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά απέχει ακόμη από τον στόχο του 90% που έχει θέσει ο ΟΗΕ, καθώς παραμένει σταθερό στο 86% από το 2010.

«Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι τα ίδια που δεν έχουν περάσει από τα συστήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά πιθανότατα δεν έχουν λάβει καμία ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Αν θέλουμε να αυξήσουμε το συνολικό ποσοστό των εμβολιασμών, οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να φτάσουν σε εκείνους που σήμερα δεν καλύπτονται από αυτές», τόνισε ο Δρ. Ζαν-Μαρί Όκουο-Μπέλε, διευθυντής της υπηρεσίας ανοσοποίησης και εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Χάρη στον εμβολιασμό αποφεύγονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 130 από τις 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ πέτυχαν πέρυσι ποσοστά τουλάχιστον 90% στον εμβολιασμό για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη. Ομως σε οκτώ χώρες το ποσοστό αυτό παραμένει ακόμη κάτω από το 50%: στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, την Ισημερινή Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Ουκρανία.

iefimerida.gr