«Πράσινες» επενδύσεις 18,6 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Η δυναμική της Ελλάδας

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση για τις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται για τη επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων με ορίζοντα το 2050, πραγματοποίησε η Ernst&Young.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούνται επενδύσεις σε μία ευρεία γκάμα πεδίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αξιοποίηση του υδρογόνου, η αποθήκευση ενέργειας, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και η ανάπτυξη υποδομών «έξυπνων» δικτύων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα πρέπει να αγγίξουν τα 600 δισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να πιαστεί ο στόχος των 18,6 τρισ. δολαρίων έως τη χρονιά-ορόσημο 2050.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Renewable Energy Country Attractiveness Index που αποτυπώνει την ελκυστικότητα συνολικά 40 χωρών σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ελλάδα παρά τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, παραμένει χαμηλά στην κατάταξη εφόσον στην έκδοση του Οκτωβρίου 2019 βρέθηκε στην 31η θέση. Τα τελευταία χρόνια η θέση της Ελλάδας έχει κυμανθεί μεταξύ της 28ης και της 40ης θέσης.

Την κορυφαία πεντάδα συνθέτουν κατά σειρά η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γαλλία και η Αυστραλία.

Η «πράσινη» ατζέντα της Ελλάδας στην Ενέργεια
Οι πολιτικές και οι στόχοι που υιοθετούνται στην Ελλάδα, ήδη από την αρχή της νέας δεκαετίας, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για αναβάθμιση της θέσης της χώρας στον παραπάνω δείκτη και ουσιαστική προώθηση της «πράσινης» ατζέντας.

Ως γνωστόν, το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει πλήρη απολιγνιτοποίηση της οικονομίας με ορίζοντα το 2028, αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030 (από 18% σήμερα) και δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, με επενδύσεις που μπορούν να αγγίξουν τα 44 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η τολμηρή απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση ήδη πριν την εκπνοή της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, θα δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (με στόχο τα 50.000 κτίρια έως το 2030) και στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών φυσικού αερίου που θα επιτελέσει σημαντικό ρόλο κατά την «ενεργειακή μετάβαση».

Εξίσου κρίσιμη είναι βέβαια και η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και των διαδικασιών, με την οποία θα απελευθερωθεί η επενδυτική δυναμική που επί χρόνια «ασφυκτιά» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Φίλιππος Παναγόπουλος – ypodomes.com