Ο Σύλλογος Α.μεΑ. Γονέων και Φίλων «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» Νομού Αιτωλ/νίας είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

  • Ιδρύθηκε το 1996 με Απόφαση του Πρωτοδικείου Αγρινίου (Αρ. 129/5-7-1996) από μία Ομάδα ΝΕΩΝ με Αναπηρίες, προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από Γονείς και Φίλους. Έχει έδρα το Αγρίνιο και στεγάζεται από τον Ιούνιο του 2003 σε ένα ισόγειο χώρο 200 τ.μ. με 40 τ.μ. πατάρι ωφέλιμο, διαρρυθμισμένο με βάση αρχιτεκτονική μελέτη επί της οδού Βαλτινού 2 & Μεσολογγίου.
  • Χαρακτηρίστηκε ως «Ειδικώς Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο» σύμφωνα με απόφαση της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας Αρ. π. Δπα 1/2125/22-6-2000 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 867/12-7-2000.
  • Έχει εγκριθεί σαν Πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης Εκπαιδευομένων Κοινωνικών Λειτουργών από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, διότι «πληροί» τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις της Κοινής Απόφασης Γ 6α/2123/30-10-84 (ΦΕΚ 794/84 τ.Β).
  • Εντάχθηκε στο ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με Αριθμό Μητρώου 07108ΦΑΝ12036038/0224.
  • Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Α.μεΑ. (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.Μ.Ε Α).

I. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, Α.μεΑ. – Γονείς — Φίλους, εκλεγμένο από όλα τα μέλη του Κέντρου, που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, και το Διοικητικό Υπεύθυνο.

II. Το κέντρο απευθύνεται:

α) και στα 2 φύλα.
β) σε ηλικίες 16 ετών και άνω.
γ) σε όλες τις κατηγορίες των Α.μεΑ., εκτός από τις περιπτώσεις με καθαρά ψυχωτική διαταραχή.

III. Ένας από τους κυριότερους Σκοπούς του κέντρου εκτός των παραπάνω είναι:

α) η κάλυψη των ψυχοκοινωνικών και ψυχαγωγικών αναγκών των Α.μεΑ. της ευρύτερης περιοχής και
β) η Συμβουλευτική Στήριξη των Α.μεΑ. και των Γονιών τους. Πιο αναλυτικά η ψυχολόγος πραγματοποιεί Ατομικές Συνεδρίες καθώς και Ομάδες Συμβουλευτικής σε σταθερή βάση για Α.μεΑ. και Γονείς.

 

Ιδρύθηκε  με πρωτοβουλία από μία ομάδα νέων με αναπηρία και  η αγκαλιά γονέων, φίλων  και της κοινωνίας ήταν μεγάλη. Η έδρα  βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2003 στο Αγρίνιο, σε έναν χώρο πλήρες ανακαινισμένο όπου εκεί υλοποιούνται όλα τα μαθήματα.

Ο σημερινός πρόεδρος κ.Βασίλης  Μπενέκος, πήρε τη σκυτάλη  τον Ιούνιο του 2016 έως,  μας μιλά για το έργο του συλλόγου και  τονίζει πως είναι καθαρά φιλανθρωπικός και μη κερδοσκοπικός.

Έχουν στην υποστήριξης τους 15 παιδιά τα οποία  φιλοξενούν, καθώς στην διάθεση του συλλόγου βρίσκονται 10 καθηγητές: ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές καθώς και εργοθεραπευτές.

Κομβικός  στόχος , η ένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία γιατί όπως επισημαίνει  ο κ. Μπενέκος »είμαστε όλοι ίσοι και κανένας διαφορετικός»

Επίσης, μας δήλωσε πως η μετακίνηση καθώς και η σίτιση,των παιδιών  είναι εντελώς δωρεάν. Για την ακρίβεια η χρηματοδότηση της λειτουργίας του κέντρου, γίνεται από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ κάποιες δράσεις  διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου.
Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι και ας δώσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο να γνωρίσουμε αυτά τα παιδιά παίζοντας, ζωγραφίζοντας, σχεδιάζοντας, μαθαίνοντας την άλφα-βήτα βλέποντας από τα μάτια τους ετούτο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Φωτεινή Σπυροπούλου

 

Το διοικητικό συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:Μπενέκος Βασίλειος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΡΔΟΣ:Ζαμπάρα Ελένη

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Καλαβρουζιώτου Μαρία

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Σωφρονίου Θεοδώρα

ΤΑΜΙΑΣ:Γιαννόπουλος Ελευθέριος

ΜΕΛΟΣ:Καλαμπαλίκη Ιωάννα

ΜΕΛΟΣ Α.μεΑ.:Μποβολής Φώτιος

ΜΕΛΗ:Αθανασιάδη Χριστίνα, Καγιά Ρεβέκα, Γιαννοπούλου Βασιλική, Βουλδή Μαρία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1)Κοντοδήμα Αγγελική

2)Ράπτη Κωνσταντίνα

3)Ζάβρα Δήμητρα