Ψάχνουν τη ροή του “μαύρου” χρήματος στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου

Τη ροή του “μαύρου” χρήματος ψάχνουν οι ανακριτές διαφθοράς, Ηλ. Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου.

Οι δύο ανακριτές αναμένουν απαντήσεις από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τα οποία έχουν αποστείλει σε πέντε χώρες και συγκεκριμένα, σε Γαλλία, Η.Π.Α., Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία (όπου έχει την έδρα της η Thales).

Κυρίως έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στη περίπτωση της Γαλλίας, αφού ο πρώην υπουργός είναι και υπήκοος της ευρωπαϊκής χώρας, καθώς γεννήθηκε στο Παρίσι και διαθέτει και τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός φέρεται ότι έχει προβάλλει και εκεί αντιρρήσεις για το άνοιγμα τους. Ήδη, οι ανακριτικές αρχές βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από τα στοιχεία που τους δόθηκαν για τη ροή του κατά το κατηγορητήριο «μαύρου» χρήματος από την κυπριακή ΜΟΚΑΣ (αρχή για το ξέπλυμα).

Οι κυπριακές αρχές με τα στοιχεία που απέστειλαν στους ανακριτές διαφθοράς τους βοήθησαν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» των λογαριασμών των off-shore του αείμνηστου Χ.Μπεκατώρου (του αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των αρχών από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία-ο οποίος διακίνησε τα 2,8- η οποία χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.

Οι ανακριτές διαφθοράς αποφάσισαν την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του καθώς, πέρα από την ανυπαρξία στοιχείων για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Γιάννου, και την απολογία του επιχειρηματία που φέρεται να «έδωσε» τον πρώην υπουργό καθώς και στο γεγονός ότι το ζευγάρι είχε αρχίσει να εκποιεί περιουσιακά του στοιχεία, οι ανακριτικές αρχές στάθηκαν και σε ένα ακόμη σημείο για να οδηγήσουν τον πρώην υπουργό στη φυλακή. Παρά τους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

Η συναίνεση για άρση τραπεζικού απορρήτου
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τον Νοέμβριο του 2017, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών και παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού το απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Τότε το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι του λογαριασμοί στην Ελβετία. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η Σταυρούλα Κουράκου, μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Πλέον, οι ανακριτές διαφθοράς αναμένουν την απάντηση της Βουλής στο αίτημα τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ επιδιώκουν και να εξετάσουν από κοντά τον πρώην πρόεδρο της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος είχε κάνει λόγο από το 2006 σε κατάθεση του για «παράνομες πληρωμές στον υπουργό Άμυνας για τις φρεγάτες».

newsit.gr