Ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ στη Νέα Υόρκη και στο βάθος ο Ερντογάν

Από τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη αρχίζει το… βαρύ πρόγραμμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα είναι λοιπόν η μέρα κατά την οποία θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών είναι πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εκτείνεται από το προσφυγικό και τη διαχείρισή του – με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων – έως την οικονομία και τις επενδύσεις, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σημειωτέον ότι χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Έρντογαν, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας εξακολουθούν να είναι παγωμένες.

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ θα συζητηθούν επίσης θέματα στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς ούτως ή άλλως η συζήτηση για τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα από αμερικανικές δυνάμεις θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, εξαιτίας της αναθεώρησης της σχετικής συμφωνίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται έτσι η χρήση του λιμανιού της Σούδας και μέρους αυτού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευση ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών).

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι την Αθήνα θα επισκεφθεί στις αρχές Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με την επίσκεψη αυτή ν’ αποτελεί κατ’ ουσίαν την επισφράγιση της νέας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Έθεσε ζήτημα μειονότητας στον Ράμα

Το πρόγραμμα της Δευτέρας του κ. Μητσοτάκη περιείχε σειρά συναντήσεων με ηγέτες χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός. Ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, είχε η συνάντησή του με τον Έντι Ράμα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον πρωθυπουργό της Αλβανίας το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας και συγκεκριμένα του αυτοπροσδιορισμού της και της προστασίας των περιουσιακών του στοιχείων και δικαιωμάτων και μάλιστα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, πέραν της πρότασης για διεξαγωγή μιας αντίστοιχης Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα το 2020, ο πρωθυπουργός έθεσε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι είναι να πετύχει η Ελλάδα έως το 2030 το 1/3 της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, να καταργηθεί πλήρως ο λιγνίτης ως μέσο παραγωγής ενέργειας έως το 2028 και έως το 2021 να καταργηθούν τα πλαστικά μιας χρήσης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη», στην οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει έμφαση τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό βρίσκονται ήδη στα σκαριά συμφωνίες με τη Γερμανία, οι οποίες είχαν συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

newsit.gr