Κίνδυνος να επιστραφεί το έργο μετά την 5ετία της δωρεάς – Πρέπει να δράσει ταχύτατα ο δήμος για τη δημιουργία Δημοτικής πινακοθήκης

Με σκοπό να πληροφορήσει την κοινωνία της Ναυπάκτου γύρω από την δωρεά που έχει κάνει η σύζυγος του εκλιπώντα καλλιτέχνη-Ζωγράφου Άλκη Πιερράκου στον Δήμο Ναυπακτίας παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στον χώρο πολιτισμού Art Lepanto ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Ράπτης

Ο κ. Ράπτης κατά την θητεία του ως αντιδήμαρχος πολιτισμού στην πρώτη περίοδο, είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άλκη Πιερράκο η οποία ξεκίνησε από μια έκθεση στην Θεσσαλονίκη με θέμα την ναυμαχία της Ναυπάκτου, μια συνάντηση στο Παρίσι και μια έκθεση στην Ναύπακτο,τον Οκτώβρη του 2016 στο Φετιχέ τζαμί. Κατά τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης στην οποία παρά τα κινητικά προβλήματα παρέστη ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δεσμεύτηκε να δωρήσει ένα έργο στην δημοτική πινακοθήκη, όταν και όποτε αυτή δημιουργηθεί. Την επόμενη χρονιά,τέτοια εποχή του 2017 σε μια ακόμη επίσκεψή του στην πόλη μας, ο γνωστός ζωγράφος άφησε την τελευταία του πνοή.

Έκτοτε ακολούθησαν κάποιες συννενοήσεις με την χήρα του εκλιπώντα και τον αντιδήμαρχο τότε Γ.Ράπτη η οποία με δήλωσή της παραχωρεί υπό προϋποθέσεις έναν πίνακα του 1967, διαστάσεων 3,00 Χ1,45 ζωγραφισμένο σε ειδικό χαρτί σε μουσαμά με μαύρη σινική μελάνη και μικτή τεχνική στον δήμο Ναυπακτίας με την προϋπόθεση να φυλάσσεται και να κοσμεί την δημοτική πινακοθήκη, έναν χώρο δηλαδή με τις κατάλληλες συνθήκες (Ασφάλεια-κλιματικές) με σκοπό τη διατήρηση του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση και αν τίποτε δεν υλοποιηθεί (Χώρος-Συνθήκες) σε ορίζοντα 5ετίας, ο δωρήτης μπορεί να αποσύρει την προσφορά του έργου

Ο κ. Ράπτης παρέδωσε στην δημοσιότητα ολόκληρη την αλληλογραφία τόσο με τον μετέπειτα αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γ.Σιαμαντά, όσο και την χήρα του καλλιτέχνη με σκοπό την παραχώρηση του έργου.

Ο κ. Σιαμαντάς σε επιστολή του προς την κ.Πιερράκου αφού την ευχαρίστησε για την προσφορά της στον δήμο Ναυπακτίας, ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να αποδεχτεί ο δήμος το έργο όταν προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες αποδοχής και  όταν οι συνθήκες -Δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης-το επιτρέψουν.

Ο κ. Ράπτης μέσα από την αλληλογραφία του με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού έκανε γνωστό ότι ο δήμος Ναυπακτίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκηςη οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των φιλότεχνων, των σχολείων και των επισκεπτών της πόλης.Με τις δωρεές σημειώνει ο κ.Ράπτης, αλλά και τις μεγάλες δεσμεύσεις μεγάλων συλλεκτών και καλλιτεχνών (Μοσχανδρέου-Παπαγιάννης-Λεπάντο-Φασιανός κ.α) πλησιάζουμε περισσότερο στην πραγματοποίηση της δημιουργίας της νέας δομής του δήμου,της δημοτικής δηλαδή πινακοθήκης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου, το λόγο πήρε ο εικαστικός-ζωγράφος Ν.Καλατζής ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ύφος και τη δημιουργία του εν λόγω έργου το οποίο αξίζει να αναφερθεί ότι ονομάζεται «Το όνειρο της γενέθλιας πόλης.

nafpaktianews.gr