Ρεκόρ μετρήσεων ατμοσφαιρικής πίεσης στη Μεγάλη Βρετανία

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας έχει αναπτυχθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στη Βορειοδυτική Ευρώπη και μετεωρολογικοί σταθμοί στη Νοτιοδυτική Μεγάλη Βρετανία (Χάρτης) κατέγραψαν τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης άνω των 1050 hPa.

Οι τιμές αποτελούν ρεκόρ για ορισμένους σταθμούς και για άλλους είναι οι υψηλότερες από το 1957 όταν ήταν η τελευταία φορά που καταγράφηκαν τιμές άνω των 1050 hPa, ενώ μόλις 9 φορές έχει ξεπεραστεί αυτό το κατώφλι στη Μεγάλη Βρετανία από το έτος 1808 που ξεκίνησαν οι καταγραφές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας επεξεργάζεται τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου της και αναμένεται η δημοσίευση των υψηλότερων τιμών. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις μετρήσεις των σταθμών στις 11:00 ώρα Ελλάδας.

Η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα, δημιουργώντας ένα ισχυρό στρώμα θερμοκρασιακής αναστροφής (δηλαδή η θερμοκρασία αυξάνεται αντί να μειώνεται έως ένα ύψος). Αυτό το φαινόμενο με τη σειρά του οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα κοντά στο έδαφος λόγω εγκλωβισμού των ρύπων και επηρεάζει τη διάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων (διαβάστε περισσότερα παρακάτω).

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

meteo.gr