Salfo: Η πρώτη ελληνική μελετητική εταιρεία που μπήκε στις 200 κορυφαίες του κόσμου

«Από το 2005 η Salfo & Associates με όραμα επέκτασης και σε αντίθεση με το σύνηθες ελληνικό κρατικοδίαιτο μοντέλο επιχειρηματικότητας, διαφοροποιήθηκε και στήριξε την επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξής της στην επέκταση εκτός συνόρων. Αποτέλεσμα ήταν η μετέπειτα κρίση να βρει τη Salfo προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία, αφού είχε προνοητικά δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες από δέκα χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής».

Τα παραπάνω επισημαίνει στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος της Salfo, Γιάννης Φωτεινός, και προσθέτει: «η στρατηγική της εταιρείας βασίστηκε σε εντατικοποίηση της εξωστρέφειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εδραίωσή της και την ανάληψη μεγάλων έργων στο εξωτερικό που την ενδυνάμωσαν οικονομικά, αλλά και τεχνικά, κάνοντας την τη μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων μηχανικών στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες μελετητικές εταιρείες παγκοσμίως».

Σύμφωνα με το έγκριτο αμερικάνικο περιοδικό ENR, η εν λόγω εταιρεία κατατάσσεται την τελευταία τριετία (2016-2018) στη λίστα των 200 μεγαλύτερων μελετητικών εταιρειών του κόσμου.

Σήμερα διαθέτει, εκτός Ελλάδας, 8 ακόμα γραφεία: στο Κατάρ, στο Άμπου Ντάμπι, στο Ντουμπάι, στη Σαουδική Αραβία, στο Ομάν, στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Σερβία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο τζίρος της ο οποίος κατά 70% προέρχεται από έργα του εξωτερικού, υπερδιπλασιάστηκε (40 εκατ. ευρώ ήταν το 2017 με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων περίπου 44 εκατ. ευρώ). Αντιστοίχως υπερδιπλασιάστηκε και το προσωπικό της, το οποίο πλέον ανέρχεται στους 400 περίπου υπαλλήλους, εκ των οποίων το 65% απασχολείται εκτός συνόρων και αποτελείται κυρίως από Έλληνες μηχανικούς.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η Salfo έχει συμμετάσχει ως τεχνικός σύμβουλος ή και ανεξάρτητος μηχανικός στην πλειοψηφία των έργων παραχώρησης, τα περισσότερα εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Μορέας, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός και Νέα Οδός, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τα 14 Ελληνικά Περιφερειακά Αεροδρόμια, η ανάπτυξη της Μαρίνας Λεμεσού, η ανάπτυξη της Μαρίνας και Λιμένος Λάρνακας που είναι υπό δημοπράτηση, καθώς και μικρότερα έργα ΣΔΙΤ, όπως τα 10 σχολεία στην Αττική, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι στάσεις τηλεματικής των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, η εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, καθώς και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Πρόσφατα αναδείχθηκε Ανεξάρτητος Μηχανικός στα νέα έργα που θα εκτελέσει ο ΟΛΘ στα πλαίσια της σύμβασης του νέου επενδυτή με το ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι είναι από τους πρώτους συμβούλους έργων ΣΔΙΤ στη Σαουδική Αραβία, καθώς έχει προσληφθεί για το σχεδιασμό και δημοπράτηση του πιλοτικού έργου ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υγείας που αφορά στη στέγαση του προσωπικού του νοσοκομείου Αλ Ιμάν στο Ριάντ, ενώ πρόσφατα το Υπουργείο ανέθεσε στη Salfo και το σχεδιασμό δεύτερου έργου ΣΔΙΤ που αφορά στην αξιοποίηση των εμπορικών χώρων όλων των νοσοκομείων στη Μεδίνα.

Μια άλλη μεγάλη επιτυχία της Salfo τον τελευταίο χρόνο στη Σαουδική Αραβία είναι η ανάληψη τριών μεγάλων έργων στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα, τα οποία αφορούν το πρώτο στον 20-ετή σχεδιασμό των χώρων και συστημάτων στάθμευσης 23 πόλεων της χώρας, το δεύτερο στον αναπτυξιακό πολεοδομικό σχεδιασμό 32 μεσαίων και μικρών πόλεων με σκοπό την μείωση της μετακίνησης του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και το τελευταίο στο σχεδιασμό του εθνικού κέντρου οδικής ασφάλειας της χώρας με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης, εισέρχεται και στην αγορά της Μάλτας, με την υπογραφή σύμβασης διαχείρισης έργου για τη μελέτη και κατασκευή του τετραωρόφου νέου νοσοκομείου Πάολα, συνολικής επιφάνειας 18.000 τ.μ., που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Άλλα μεγάλα πρόσφατα έργα που ανέλαβε η Salfo είναι στο Education City της Ντόχα, όπως οι μελέτες για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδίου Ολυμπιακών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κύπελου ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022, οι μελέτες νέων καινοτόμων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στο Κατάρ, συνολικής επιφάνειας 18.000τ.μ. για 700 μαθητές και η διαχείριση του έργου μελετών και κατασκευής δύο νέων Data Centers για εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φωτεινός «όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν συνέβησαν χωρίς μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια. Ειδικά στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που κυριαρχείται από αμερικανικές και αγγλικές εταιρείες – και είναι γνωστό το πανίσχυρο lobbying τους στα διεθνή κέντρα αποφάσεων – ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο για μια νεοεισερχόμενη, μικρή ελληνική εταιρεία να εισχωρήσει και να εδραιωθεί σε αυτές αγορές και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η απουσία της οργανωμένης ελληνικής πολιτείας, καθώς και η αδυναμία στήριξης από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ήταν και συνεχίζει να είναι άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ελληνική εταιρεία σήμερα και παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μας προέρχεται από το εξωτερικό, η Salfo διατηρεί την έδρα της στην Αθήνα και προσφέρει τις ίδιες επαγγελματικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό της. Οι λόγοι δεν είναι μόνο συναισθηματικοί, αλλά και επιχειρηματικοί.»

Η Salfo επιχειρεί και στο real estate

Ο επικεφαλής της μελετητικής εταιρείας θεωρεί ότι «υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, κυρίως μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, παραχωρήσεων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η στόχευση μας στην εγχώρια αγορά τον τελευταίο χρόνο αφορά στην ανάπτυξη ακινήτων, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος εμφανίζει σημαντική κινητικότητα. H Salfo, διαθέτει την εμπειρία, το μέγεθος και το εύρος δικτύου εξειδικευμένων συνεργατών, ώστε να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά. Για το σκοπό αυτό o όμιλος έχει αναπτύξει εξειδικευμένο τμήμα, με βάση τη διεθνή πρακτική, το οποίο μπορεί να προσφέρει καθετοποιημένες/ολοκληρωμένες υπηρεσίες και να κινητοποιήσει τις απαιτούμενες ειδικότητες που θα συνεργαστούν για να υποστηρίξουν οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευση ή διαχείριση ακινήτων.»

Ο κ. Φωτεινός εξηγεί ότι «λόγω της συρρίκνωσης της Ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια, υπάρχει κενό σε αυτόν τον τομέα, τον οποίο η Salfo μπορεί να καλύψει, παρέχοντας έτσι στους πιθανούς επενδυτές, κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμπειρία στην ανάπτυξη ακινήτων, όπως χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ή οργανισμούς με μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ολοκληρωμένες υπηρεσίες.»

Ενδεικτικά, πρόσφατα έργα ανάπτυξης ακινήτων της Salfo στην Ελλάδα, είναι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Χίλτον, στο οποίο παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης από την αρχική σύλληψη του έργου έως την ολοκλήρωση της κατασκευής και την αρχική περίοδο λειτουργίας του, η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή βιλών στο χώρο του Costa Navarino στην Πελοπόννησο, καθώς και η ανάπτυξη πολυώροφου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με τον Τουρκικό όμιλο Varyap, στο οποίο η Salfo συμμετέχει και ως επενδυτής.

Τέτη Ηγουμενίδη – mononews.gr