Η Ταυτότητα της Ημέρας

104η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 06:49
Δύση Ήλιου: 20:01
Σελήνη 9 ημερών

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
† Ε’ Νηστειών (Μαρίας της Αιγυπτίας).

† Ιωάννου Οσίου, Αριστάρχου.

† Πούδη και Τροφίμου των Αποστόλων.

† Αγίου μάρτυρος Αρδαλίωνος του μίμου.

† Αγίας μάρτυρος Θωμαίδος της εν Αλεξανδρεία.

† Αγίων μαρτύρων Αντωνίου, Ιωάννου και Ευσταθίου, των εκ Λιθουανίας.

† Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βιλένσκ της Ρωσίας.

† Αγίου νεομάρτυρος Δημητρίου, του εκ Χώρας Τριφυλίας.

Καθολική Εκκλησία
† Κυριακή των Βαίων.

† Αγίου Βενέδικτου, προστάτη των ανυπάντρων και των γεφυροποιών.

† Αγίας Δομνίνας.

† Αγίας Λιντβίνας, προστάτιδας των παγοδρόμων.

† Οσίου Πέτρου Γονθάλεθ, προστάτη των ναυτικών.

Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Τρόφιμος.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
«Μαύρη Ημέρα» στη Νότιο Κορέα, άτυπος εορτασμός για τους ανύπαντρους με συγκεντρώσεις, όπου κυριαρχεί το «Γιάγιανκμιεόν», γεύμα με νουντλς (φιδέ), γαρνιρισμένο με σάλτσα από μαυροφάσουλα.
Η κοινότητα των Σιχ γιορτάζει τη γέννηση του ιδρυτή της θρησκείας τους, Γκουρού Νάνακ (1469-1539). Ο Σιχισμός είναι μία σύνθεση Ινδουϊσμού και Μουσουλμανισμού. Πιστεύει στον ένα Θεό και στην άμεση επαφή του πιστού με τον Θεό, χωρίς ιερατείο και τελετουργίες.
Πρωτοχρονιά για λαούς της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας – Βιρμανούς, Μαλαίσιους, Ταμίλ. Λαοτινούς, Καμποτζιανούς κ.ά. Διαρκεί, συνήθως, τρεις ημέρες και σηματοδοτεί το τέλος της σοδειάς και την αρχή των βροχών.

Γεγονότα

μ.Χ.
1528 Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
1821 Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.
1837 Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.
1941 Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
1986 Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
2015 Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δηλώνει ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος και σημειώνει ότι η ίδια επισκέφθηκε την Ομόνοια και άλλες πλατείες στη διάρκεια της νύχτας και δεν είδε άστεγους πρόσφυγες. Προσθέτει δε πως αν βγαίνουν το πρωί, είναι επειδή θέλουν να λιαστούν…

Γεννήσεις

μ.Χ.
1850 Σεργκέι Αλφεράκι, ρώσος εντομολόγος, ελληνικής καταγωγής. (Θαν. 1918)
1942 Βαλέρι Μπρούμελ, ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. (Θαν. 26/1/2003)
1945 Ρίτσι Μπλάκμορ, άγγλος κιθαρίστας των Deep Purple.

Θάνατοι

μ.Χ.
1891 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. (Γεν. 1815)
1930 Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής. (Γεν. 7/7/1893)
1986 Σιμόν Ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. («Το δεύτερο φύλο») (Γεν. 9/1/1908)

sansimera.gr