Η Ταυτότητα της Ημέρας

69η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 06:41
Δύση Ήλιου: 18:28
Σελήνη 12 ημερών

Η Ταυτότητα του Μαρτίου
Σαν Σήμερα, 10 Μαρτίου
Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

† Β’ Χαιρετισμοί.

† Αγίου μάρτυρος Κοδράτου και των συν αυτώ Ανέκτου, Διονυσίου, Κρήσκεντος, Κυπριανού και Παύλου.

† Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας.

† Αγίου μάρτυρος Μαρκιανού.

† Οσίου πατρός ημών Αγάθωνος.

† Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του εκ Γεωργίας.

Καθολική Εκκλησία

† Σαράντα μαρτύρων της Σεβάστειας.

† Αγίου Υμελίνου.

† Αγίου Ιωάννη Όγκιλβι.

† Αγίου Μακαρίου της Ιερουσαλήμ.

† Αγίας Αναστασίας της πατρικίας.

† Αγία Μαρία-Ευγενία του Ιησού.

† Αγίου Σιμπλίκιου. Πάπα Ρώμης.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Οι Θιβετιανοί τιμούν την επέτειο της εξέγερση κατά των κατοχικών δυνάμεων της Κίνας (10/3/1959), η οποία κατεστάλη άγρια από τον κινεζικό στρατό και ανάγκασε τον Δαλάι Λάμα να καταφύγει στο εξωτερικό και να βρίσκεται από τότε στην εξορία.

 

Γεγονότα

μ.Χ.
1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο, με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία. δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
1876 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως. Καλεί από το σπίτι του στη Βοστόνη τον βοηθό του Γουότσον, που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού.
1896 Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου.
1905 Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
1923 Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.
1925 Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς από μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

 

Γεννήσεις

μ.Χ.
1900 Παντελής Πουλιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Θαν. 6/6/1943)
1938 Ιερώνυμος Β’, κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
1958 Σάρον Στόουν, αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι

μ.Χ.
1970 Βασίλης Αυλωνίτης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1/1/1904)
1992 Γιώργος Ζαμπέτας, έλληνας λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. (Γεν. 25/1/1925)
2012 Δόμνα Σαμίου, ελληνίδα ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού, με διεθνή αναγνώριση. (Γεν. 12/10/1928)

sansimera.gr