Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

74η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:35

Δύση Ήλιου: 18:32

 

Γιορτάζουν
Βενέδικτος, Βενεδίκτη.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π
Ημέρα της Άνοιξης στην Αλβανία.
Πρωτοχρονιά για την κοινότητα των Σιχ, που συνδυάζουν στην θρησκεία τους (Σιχισμός) στοιχεία Ινδουϊσμού και Μουσουλμανισμού.
Λευκή Ημέρα σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα και Ταϊβάν. Γιορτάζεται ένα μήνα μετά τον Άγιο Βαλεντίνο και οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να ανταποδώσουν τα γλυκίσματα που έλαβαν ως δώρο από τις γυναίκες κατά την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, προσφέροντάς τους διαζευτικά, μπισκότα, ζαχαρωτά, λευκή σοκολάτα, λευκά εσώρουχα ή κοσμήματα.
Ημέρα του Συντάγματος στην Ανδόρα.
Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας στην Εσθονία.
Ημέρα των Ηρώων στα Νησιά του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων.

 

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Οσίου Βενεδίκτου του εκ Νουρσίας.
Αγίων μαρτύρων Βασιλείου και Ευφρασίου.
Αγίου μάρτυρος Φλωρεντίου του εν Θεσσαλονίκη.
Αγίου μάρτυρος Ευτυχίου.
Αγίου Ευσχήμονος επισκόπου Λαμψάκου.
Αγίου μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Θεσσαλονίκη.
Αγίου Βονιφατίου επισκόπου Ρος της Σκωτίας.
Αγίων μαρτύρων Πέτρου και Αφροδισίου.
Αγίου Ροστισλάβου, πρίγκηπος Κιέβου και Σμολένσκ.
Αγίου Θεογνώστου του Έλληνος, μητροπολίτου Κιέβου.
Αγίου Ιωάννου του δια Χριστόν σαλού.
Οσίου Ανδρέου του εκ Ρωσίας.
Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου του Θεοδώρου.

Καθολική Εκκλησία
Αγίας Ματθίλδης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεγονότα
1794 Ο αμερικανός αγρότης Έλι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.

1826 Απεργία κηρύσσουν οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο της Διοίκησης, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων, μεσούσης της Επανάστασης. Πρόκειται για την πρώτη νεοελληνική απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημειώνουν οι ιστορικοί του εργατικού κινήματος.

1905 Chelsea F.C.
Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.

1942 Στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας – Ιταλίας στη Ρώμη για την πολεμική οικονομία, αποφασίζεται η Ελλάδα να καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών μηνιαίως και το υπερβάλλον να αναγνωρίζεται ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία (Αναγκαστικό Δάνειο).

1998 Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίζεται στις 357 δραχμές.

2000 Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σημειώνεται μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 6,65% στις 4.542,65 μονάδες. Δεκάδες επενδυτές συγκεντρώνονται έξω από το Χρηματιστήριο και προπηλακίζουν τον πρόεδρο της Ένωσης Μετόχων, Δημήτρη Καραγκούνη.

 

Γεννήσεις
1939 Σταύρος Ξαρχάκος
Σταύρος Ξαρχάκος, έλληνας συνθέτης.

1961 Μιχάλης «Μάικ» Λαζαρίδης
Μιχάλης «Μάικ» Λαζαρίδης, ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Research In Motion (RIM), που δημιούργησε και κατασκευάζει τα κινητά τηλέφωνα Blackberry.

1988 Σάσα Γκρέι
Σάσα Γκρέι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίνας Άννας Χατζή, ελληνοαμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός του ερωτικού κινηματογράφου.

 

Θάνατοι
1883 Καρλ Μαρξ
Καρλ Μαρξ, γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που έγραψε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς, αποτελεί τη «βίβλο» του κομουνιστικού κινήματος. (Γεν. 5/5/1818)

1934 Δημήτριος Αιγινήτης
Δημήτριος Αιγινήτης, έλληνας αστρονόμος. (Γεν. 10/7/1862)

1957 Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Γεν. 27/2/1938)

sansimera.gr